Медия без
политическа реклама

Какво е общото между аспирина и телефона и кога гори водата

Любопитни факти за природния газ и употребата му

08 Апр. 2024
Приложенията на природния газ са навсякъде около нас, като за някои дори не подозираме.
Приложенията на природния газ са навсякъде около нас, като за някои дори не подозираме.

Всеки ден говорим за природния газ като източник на енергия, предимно за цената му. И в същото време повечето хора знаят малко за него. Ето някои интересни факти: 

Смята се, че природният газ е открит в Близкия изток между 6000 и  2000 г. пр. н.е. - древните забелязали, че когато мълния удари на определени места, пламва огън - заради насищането на газ. 
Първите газопроводи са построени в Китай през 500 г. пр. н.е. Тръби от бамбук пренасяли газ, който се използвал за добив на сол чрез изпаряване. 
През 1626 г. френски изследователи набюдават "чудо" в Северна Америка -  индианци палят водата на езерото Ери. Установили, че това, което гори, не е водата, а стелещ се над нея природен газ. 
Рембранд Пийл, известен художник-портретист, основава първата газова компания в Балтимор, САЩ, през 1816 г., след като използва природен газ като източник на енергия, за да освети галерията, в която излага творбите си.

Великобритания е първата страна, която започва комерсиализацията на природния газ. Използва се осветление на къщи и
улични фенери. 

Девет от 10 шеф-готвачи предпочитат да готвят на газови печки. Равномерното разпределение на топлината и точният контрол на температурата осигуряват по-равномерно приготвяне на храната.

Природният газ се използва не само за отопление и готвене. Той е важна суровина за производство на стъкло, стомана, пластмаси, торове, тъкани, оцветители и др. Има го в най-различни продукти, без които не можем в бита и ежедневието - от настилки, тръби, винилови плочи до аспирин, протези и сърдечни клапи, слънчеви очила, дезодоранти и мобилни телефони.

Природният газ е готово “гориво при поискване” и може да служи като базов, допълнителен или резервен енергиен ресурс. Разглеждат го и като “мостова” енергия, поддържаща разширеното използване на прекъсваема слънчева и вятърна енергия.

Огромен брой превозни средства посвета използват природния газ като гориво. В компресирана или течна форма газът се използва за задвижването на коли, автобуси, таксита и камиони, влакове и кораби.

Природният газ се състои предимно от метан (СН4 ) - между 60 и 90%, но съдържа още: етан (C2H6 ) 0-20%, пропан (C3H8 ) 0-20%, бутан (C4H10) 0-20%, кислород (O2 ) 0-0,2%, азот (N2 ) 0-5%, въглероден двуокис (CO2) 0-8%, сероводород (H2S) 0-5%, хелий (He) 0-2%.

Има два вида  – сух и влажен. Сухият природен газ  се използва за отопление и охлаждане, както и за производство на електроенергия. Сухият природен газ почти изцяло се състои от метан (колкото по-висока е концентрацията на метан в газа, толкова по-сух е той). Влажният природен газ съдържа по-малко метан и повече етан и бутан.

Няма аромат и цвят. Компаниите за комунални услуги добавят меркаптан, който дава миризма на развалени яйца, за да се улесни откриването на течове. 

Китай притежава най-големите очаквани извлекаеми ресурси от шистов газ в света, почти два пъти повече от ресурсите на Съединените щати. На второ място е Аржентина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата