Quantcast
ЕК започна антимонополно разследване срещу Google | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

ЕК започна антимонополно разследване срещу Google

151
 Pixabay

Европейската комисия е започнала антимонополно разследване на действията на Google в сферата на интернет рекламите, съобщи самата комисия.

"Еврокомисията започна официално антимонополно разследване, за да установи дали Google е нарушила правата на конкуренцията в ЕС... В частност, ще бъде проучено нарушава ли Google конкуренцията, ограничавайки достъпа на трети страни до потребителски данни за рекламни цели на уебсайтове и приложения, като същевременно запазва тези данни за своя собствена употреба", се казва още в съобщението. 

Няма краен срок за завършване на разследването.

Услугите за онлайн реклама лежат в основата на начина, по който Google и издателите монетаризират своите онлайн услуги, пояснява още ЕК. Според комисията огромен брой издатели разчитат на интернет реклама, за да финансират безплатно онлайн съдържание за потребителите. През 2019 г. разходите за такива реклами в ЕС се изчисляват на 20 млрд. евро.

Според ЕК Google събира данни, които може да бъдат използвани за персонализиране на целеви реклами, продаване на рекламни спотове, а също така да се ползват като посредник за онлайн рекламиране. По този начин компанията присъства практически на всички нива във веригата за доставки на интернет реклами.

Еврокомисията е обезпокоена от това, че Google затруднява конкуренцията в областта на интернет рекламите.

Още

2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
Гърция разследва съмнителни ковид сертификати от България

08.09.2021

5143
Google и Facebook опъват 12 000 км подводен кабел

29.08.2021

736