facebook
twitter

Технологии

Дроновете в САЩ ще се идентифицират в полет

377
 Pixabay

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) публикува предварителна версия на проекта за нови правила за идентификация на дронове. Според тях всички дронове, подлежащи на регистрация (с тегло над 250 грама), трябва да бъдат оборудвани със система, която ще предава идентификатора на дрона и неговото местоположение в ефира по време на полета, както и да предава тези данни в интернет. През първите два месеца на 2020 г. FAA ще събира предложения за изменение на текста на правилата, а след три години новите правила ще влязат в сила.

През последните години популярността на квадрокоптерите и други граждански дронове нарасна значително, поради което експерти и властите започнаха да се опасяват, че те ще представляват сериозна заплаха за безопасността на полетите на големите самолети. За щастие дронове все още не са предизвикали големи катастрофи, но пък вече са причина за затваряне на летища за дълго време. Производителите вече вземат мерки - например много дронове са оборудвани с база данни с местоположенията на летищата и други забранени за полет територии и не позволяват дроновете да летят в тези райони. 

Мерки се взимат, но засега няма начин, ако видите дрон в небето, да проверите чия собственост е той, има ли разрешително за полет и друга важна информация. Точно за да реши този проблем, FAA отдавна работи по въвеждането на задължителна система за идентификация.

 

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата пусна разследване за разрешението на "Алепу"

27.08.2020

380 2
"Хизбула" свали израелски дрон над Южен Ливан

23.08.2020

933
Колония дронове накаца Бастунсарай

Влез или се регистрирай за да коментираш