Медия без
политическа реклама

Дронове ще разнасят хардуер във Великобритания

Smart CT тества доставка на компоненти с летящите машини, за да се справи със задръстванията и вредните емисии в Обединеното кралство

Британската компания за услуги в областта на ИТ инфраструктурата Smart CT тества доставката на хардуер и електроника до клиентите с помощта на дрон. The Register съобщава, че това ще позволи на компанията да постигне целите си за устойчивост, както и лесно да заобиколи задръстванията по пътищата.

Базирана в Бъркшир, западно от Лондон, компанията вече е започнала тестови доставки. Организацията поддържа ИТ инфраструктурата на доставчиците на управлявани услуги (MSP), включително отговаря за подмяната на компоненти. Дроновете ще се използват за доставка на бизнес потребители като слушалки и таблети, а при първия експеримент компанията незабавно достави твърд диск.

Въпреки че превръщането на бизнеса в устойчив е обявено за основна цел на Smart CT, също толкова важно е, че клиентите ще могат да получават компоненти и джаджи много по-бързо от обикновено. Компанията се намира в район, отдавна предпочитан от офисите на гиганти като Oracle, Microsoft, Dell и NVIDIA, така че задръстванията са често срещано явление.

Smart CT вече използва електромобили, но компанията смята, че дори замяната на две или три пътувания седмично с полети в рамките на една година би донесла големи ползи. За доставките обаче ще трябва да се създадат специални центрове за кацане, а местната служба за гражданска авиация все още не е издала разрешение за постоянни търговски полети с БЛА.

Други компании също насърчават доставките с дронове. Миналата година Amazon разкри плановете си за разширяване на услугата Prime Air в Обединеното кралство и Италия и представи нов дизайн на дрон. Притежаваната от Alphabet услуга Wing предложи свой собствен нов модел дрон миналата година - сега тя оперира във Финландия, Австралия и Ирландия, както и в САЩ. Миналата година британската Кралска поща също тества услуга за доставка с дрон за Оркнейските острови близо до североизточния бряг на Шотландия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?