Медия без
политическа реклама

Атакуват Google заради премахнати връзки към медии в САЩ

Pixabay

Алиансът News/Media Alliance, представляващ над 2200 издатели, поиска от федералните агенции на САЩ да разследват премахването от Google на връзки към калифорнийски новинарски медии. Това действие на най-голямата търсачка в света е в отговор на предложения Закон за запазване на журналистиката в Калифорния (California Journalism Preservation Act - CJPA), който ще изисква от нея и от други технологични гиганти да плащат за връзки към новинарското съдържание на издателите.

News/Media Alliance изпрати писма до Министерството на правосъдието, Федералната търговска комисия и главния прокурор на щата Калифорния. В него се казва, че отстраняването “изглежда е или принудително, или репресивно, продиктувано от противопоставянето на Google на предстояща законодателна мярка”.

От своя страна, Google определи премахването на връзките като тест, за да провери как законопроектът ще се отрази на нейната платформа. Тестът е насочен към малък процент от калифорнийските потребители и включва сайтове, които биха могли да попаднат в обхвата на CJPA. 

Докато не е ясна регулаторната среда в Калифорния, Google спира допълнителните инвестиции в местната новинарска екосистема, включително нови партньорства чрез Google News Showcase и планираните разширения на инициативата Google News.

Технологичният гигант има сложна история в отговор на законодателството, свързано с новинарските медии. През последните седем години, компанията изтегли Google News от Испания в отговор на местните закони за авторското право, които изискваха лицензионни такси от издателите. В Австралия обаче тя сключи сделки на стойност около 150 млн. щ. долара, за да плати на австралийските издатели за новинарското съдържание.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Google, CJPA, Калифорния

Още по темата