Медия без
политическа реклама

Волейболният път на България към олимпиадата ще е тежък

Париж 2024 изглежда много далеч и за жените, и за мъжете

17 Март 2023Обновена

Теоретично поносими съперници при мъжете и практически непосилни при жените ще имат националните ни отбори по волейбол в олимпийските квалификации за Париж 2024. Това отреди тегленият днес в централата на световната федерация (FIVB) в Лозана (Швейцария) жребий за първите пресявки по пътя към XXXIII летни игри.

И при двата пола бяха сформирани по три групи с по осем отбора. Те ще се срещнат на турнирен принцип всеки срещу всеки по веднъж, като квоти ще получат първите два тима в крайното класиране.

При мъжете България се падна в група С, домакин на която ще е отборът на Китай. Освен него съперници на селекцията на Пламен Константинов ще бъдат Полша (№1 в света), Аржентина (№8), Нидерландия (№13), Канада (№15), Мексико (№18) и Белгия (№21).

Нашият тим в момента се намира на 23-то място в ранглистата на FIVB и беше поставен в най-долната урна. Китайците (№26) са единственият отбор с по-задно класиране от "лъвовете", но те бяха поставени автоматично като водачи на групата заради домакинството си.

Другите два квалификационни турнира при мъжете ще бъдат в Бразилия и Япония. Все още не са известни нито конкретните градове, които ще приемат мачовете, нито периодът на провеждането им.

Женският ни национален отбор с треньор италианеца Лоренцо Мичели пък попадна в група В в Япония. Освен домакините (№6 в света) нашите волейболистки (№16) ще се изправят срещу Бразилия (№3), Турция (№7), Белгия (№11), Пуерто Рико (№17), Аржентина (№22) и Перу (№26).

Минути след жребия своя първи коментар направи президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев. Той обаче не се нае да прогнозира докъде стигат силите на националните ни отбори.

"Пожелавам на всички състезатели да са здрави - каза шефът на БФВ. - Вярвам, че всички повикани ще се явят на лагера. Това е първата ни голяма цел. Не мога да коментирам дали групите са добри или лоши. Трябва да играем и от нас ще зависи какво ще се случи. Фокусът е върху волейболната Лига на нациите. Там трябва да се представим добре. Целта и пред двата отбора е да запазим мястото си в нея. Пред мъжете и жените предстоят европейски първенства, в които очаквам да натрупаме победи и самочувствие. Тогава ще излезем с високо вдигната глава в олимпийските квалификации. Там - каквото сабя покаже. Сигурен съм, че всички българи ще тръпнем за нашите състезатели. Дано ни зарадват!"

Своето мнение относно олимпийската квалификация изрази и селекционерът на женския ни тим Лоренцо Мичели.

"За всички участващи отбори тези квалификации са изключително тежки - посочи италианецът. - За девет дни всеки ще изиграе седем мача. В такъв цикъл всичко е възможно. Системата за класиране е много специфична. Всеки има своя шанс. Най-важното е да вярваме в себе си. Трябва да създадем отлична атмосфера вътре в отбора. Сигурен съм, че нашето ново поколение ще ни зарадва."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?