Медия без
политическа реклама

Ветеранът в Първа лига е и най-лоялен към отбора си

Само шестима футболисти са играли без смяна от началото на сезона

ЕПА/БГНЕС
Георги Петков е не само най-възрастният футболист, който е играл в Първа лига този сезон, но и с най-дълъг стаж в своя клуб от всеки друг.

През този сезон вратарят на "Славия" Георги Петков не само подобри своя рекорд за най-възрастен играещ футболист в Първа лига (47 години, 7 месеца и 8 дни), но и се запомни с още едно постижение. Той е най-лоялният към клуба си играч в момента, тъй като е в "Славия" от 11 години, 5 месеца и 24 дни (към днешна дата), или от 1 юли 2012 г. В останалите 15 клуба от първенството няма друг играч с подобен престой в настоящия си отбор.

Интересното е, че на второ място е негов съотборник при "белите" - Емил Стоев (10 години, 5 месеца и 24 дни), или от 1 юли 2013 г. Последният обаче от февруари 2017 до юни 2019 г. играе под наем в "Ботев" (Вр), докато Петков си е бил единствено в "Славия".

Извън най-стария столичен тим най-дълголетен за своя клуб е защитникът Георги Терзиев (31 г.), който е в "Лудогорец" от 10 години, 4 месеца и 13 дни, или от 12 август 2013 г. И той обаче не е бил постоянно в клуба си, а от 17 февруари до 30 юни 2017 г. е бил преотстъпен в "Хайдук" (Сплит). Следващият е далеч назад от първите трима - Иван Дюлгеров (24 г.) подписа първия си професионален договор с "Черно море" преди 7 години, 5 месеца и 24 дни, или на 1 юли 2016 г. Той е вторият вратар сред първите четири в тази класация.

 

ЧЕТИРИМА ВРАТАРИ СА СРЕД "ЖЕЛЕЗНИТЕ" В ПЪРВЕНСТВОТО

Четирима вратари пък са сред шестимата футболисти, които са играли без смяна в 20-те кръга от началото на шампионата, а Иван Дюлгеров е един от тях. По 1800 минути са записали още трима на неговия пост - Динко Хоркаш ("Локомотив", Пд), Густаво Бусато ("ЦСКА-София") и Мартин Величков ("Етър"). Останалите двама полеви играчи, които са били на терена през цялото време от началото на сезона в Първа лига, са централният защитник на "Арда" Умар Сако и бранителя на "Локомотив 1929" (Сф) Диме Димов.

Още по темата