Медия без
политическа реклама

"Вердер" прави скок в бъдещето

Германският футболен клуб ще използва ДНК анализ като превенция срещу травми на играчите

Журито на "Вердер" (Бремен) с тримата представители на печелившите стартъпи след презентациите в Берлин.
Betahaus
Журито на "Вердер" (Бремен) с тримата представители на печелившите стартъпи след презентациите в Берлин.

Сезон 2019/2020 не беше особено сполучлив за "Вердер" (Бремен) от чисто футболна гледна точка - 16-о място в Бундеслигата (най-лошото класиране на тима от 40 години) и оцеляване в елита на Германия само благодарение на повечето голове като гост в баража срещу "Хайденхайм". Извън терена обаче клубът от Севера се справя значително по-добре и върви минимум крачка пред конкурентите, поне що се отнася до информационните технологии.

През ноември 2019 г. от Бремен обявиха създаването на свой собствен бизнес инкубатор за IT-стартъпи, наречен "Вердер Лаб". Целта на клубното ръководство беше да извлече максимална полза от съвременните технологии в търсене на по-добро планиране на трансферната политика и изграждане на по-качествени инструменти за работа с външни партньори, както и оптимизиране на процеса на създаване на собствено съдържание.

За разлика от класическите бизнес инкубатори, "Вердер Лаб" не осигурява директно финансиране на одобрените стартъпи, нито пък претендира за дялово участие в тях. Вместо това футболният клуб предлага на изобретателите образователна програма, която включва:

- работен офис в Берлин;

- експертна помощ от платформата за споделено работно пространство BetahausX;

- достъп до разширени спортни данни и затворена статистика;

- възможност за изпитания на продукта в реални условия;

- реклама в медийните канали на клуба;

- съвместна работа с лидери на спортния пазар.

Ето как "Вердер" се свърза със самородни технологични екипи и изгради контакти с хора, които с помощта на съвременни решения започнаха да подпомагат усъвършенстването на клуба на всички нива. Процесът за попадане на дадена организация в инкубатора на бременци се състоеше от три етапа: подаване на заявки; пресяване на кандидатите; представяне на проектите на финалистите в Берлин. И всичко това последвано от двумесечна програма за победителите.

Основното изискване към кандидатите беше да разполагат с работещ прототип. Също така организаторите от "Вердер Лаб" бяха задали четири основни направления, в които имат нужда от IT подкрепа - предотвратяване на спортни травми, търсене на нови футболисти, работа с електронно съдържание и комуникация с бизнес партньори.

За участие се регистрираха 94 творчески екипа от 37 държави. Девет от тях бяха селектирани да представят своите проекти с презентации в Берлин:

 

Skill Corner (Франция)

С помощта на компютърно зрение и изкуствен интелект Skill Corner може да събира от всеки видеозапис разширени данни за действията на футболистите и движението на топката. Обикновено това се прави от хора на ръка или с помощта на датчици на стадиона, докато тук е необходим единствено ТВ запис на мача.

 

The Gene Box (Индия)

Компанията определя склонността на спортистите към травми и предсказва футболни таланти в най-ранна възраст въз основа на тяхната ДНК и с помощта на машинно обучение.

 

Silicon Valley Exercise Analytics - SVEXA (САЩ)

По различни данни (тракери, хранене, кръв, цикъл на съня) SVEXA изготвя "паспорт" на спортиста - обобщена справка за общото физическо състояние. Благодарение на него клубът може да следи кондицията на всеки свой състезател и да занижи вероятността от контузия.

 

Altius Analytics Labs (Канада)

Създава 3D-модел на играча, с помощта на който определя неговата производителност и риска от възникване на травми само по видеозапис от неговото придвижване.

 

Zone7 (Израел)

На базата на медицински показатели и данни от тракери компанията предсказва риска от получаване на травми и предлага превантивна промяна в режима на натоварване.

 

Wallabies (Италия)

Wallabies оценява играта на футболистите и предлага на отбора други състезатели със сходни показатели, ползвайки изградена обща база данни. Нещо като Football Manager в реалния живот.

 

SOTA (Великобритания)

SOTA автоматизира селекцията на футболисти, отчитайки различни показатели както за играта на самия отбор, така и на потенциалното попълнение в него. Целта е да бъдат спестени пари на отбора за трансфер на играч, който няма да се представя по същия начин като в предишния си клуб.

 

Stargraph (Италия)

Изгражда платформа за определяне на положителен коефициент ROI (Return on investments - възвращаемост от инвестиции) при сключване на спонсорски договори, привличане на футболисти или работа със запалянковци.

 

AI Spotter (Финландия)

Анализ на играта в реално време за треньори въз основа на данни, извлечени чрез алгоритъм от телевизионната картина. Помага да бъде променена тактиката, да бъдат направени необходимите смени или да бъдат дадени конкретни съвети на играчите по време на мача.

 

Членове на журито бяха петима от ръководителите на "Вердер":

Марко Боде - клубна легенда и настоящ председател на съвета на директорите;

Хубертус Хес-Грюневалд - президент;

Клаус Филбри - изпълнителен директор;

Нико Храби - директор по цифровите технологии;

Тарек Брауер - вицепрезидент по правните и кадровите въпроси.

 

След представянето на презентациите за победители бяха избрани три проекта, които ще помагат на "Вердер" да направи скок към бъдещето (така, както стана през 1996 г., когато "зелените" от Бремен станаха първият клуб от Бундеслигата със собствен сайт в интернет):

- The Gene Box - анализ на ДНК и определяне на склонността към футболни травми;

- Silicon Valley Exercise Analytics (SVEXA) - "паспорт" на спортиста по данни на различни източници (кръв, храна, сън);

- Skill Corner - автоматизиран набор статистически данни, извлечени само от видеозапис.

 

БЪЛГАРИН ОСТАВА НА РАБОТА В КЛУБА

Въпреки че беше освободен като помощник-треньор на първия отбор, бившият български национал Илия Груев остава на работа във "Вердер" (Бремен). Новата функция на 50-годишния софиянец в клуба ще бъде координаторска.

"Ценим високо професионалните качества на Илия. През следващия сезон той ще бъде човекът за контакт с всички преотстъпени футболисти и ще следи изкъсо тяхното развитие. С това той поема важната роля, която досега изпълняваше Клеменс Фриц", обяви спортният директор Франк Бауман. Фриц пък става шеф на скаутския отдел в тима.

"Изминалият сезон бе тежък за всички нас. Напълно оправдано е да се направят някои промени. Продължавам да бъда силно мотивиран и ще изпълнявам новите си задачи със същата страст, с която върших досегашните", заяви Груев пред клубния сайт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата