Quantcast
Три грации ще спорят до последно за двете квоти за Токио 2020 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Три грации ще спорят до последно за двете квоти за Токио 2020

Невяна Владинова и Катрин Тасева ще се откажат от художествената гимнастика след олимпийските игри
182
 архив
Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн (от дясно на ляво) - една от трите няма да участва на олимпийските игри в Токио 2020.

Макар България да има спечелени две индивидуални квоти по художествена гимнастика за олимпийските игри в Токио, за тях ще се подготвят три състезателки. Това стана ясно от гостуването на Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн в bTV вчера.

Те споделиха, че вече подготвят съчетанията си за олимпийския сезон 2020, а капитанът на националния отбор Владинова добави: "Веднага след световното първенство започна подготовката. Започнахме да мислим нови съчетания, композиции, елементи. Това (б.р. - игрите в Токио) все пак е крайната цел и е най-важното нещо, което ни предстои".

Всъщност Българската федерация по художествена гимнастика лиши точно Владинова от участие в многобоя на световното първенство в Баку (Азер) през септември. Там тя представи само две съчетания, докато Тасева и Калейн играха и четирите си композиции и именно те спечелиха квотите за Токио 2020 - Калейн завърши 4-та в многобоя, а Тасева - 9-а. Тогава Владинова заяви, че е време да даде път на младите в отбора, но сега се подготвя за олимпиадата.

Квотите все пак не са поименни и на игрите не е задължително да участват точно двете грации, които ги спечелиха. Така че има вероятност, макар най-младата - 19-годишната Калейн, да се класира най-напред на световното, в Токио да участват Владинова (25 г.) и Тасева (21 г.), още повече че и двете заявиха отказване от активния спорт след олимпийските игри.

"Участвам или не на тези олимпийски игри, прекратявам - поясни Владинова, която единствена от трите участва в Рио`16 (7-о място). - Това не значи, че ще изляза изцяло от спорта. Наистина искам да помагам с каквото мога. Това е начинът на живот на всяка една от нас и се съмнявам, че ще успеем да излезем изцяло от спорта."

Тасева също потвърди намерението си: "Един голям спортист трябва да знае кога да се откаже, кога да спре, защото иначе се получава един спад".

Все още няма коментари

Още

Илиана Раева: Това са диамантените момичета

24.09.2019

341
Ансамбълът отново взе бронз на световното първенство

21.09.2019

892 11
Две българки ще се борят за олимпийски квоти в художествената гимнастика

20.09.2019

378

Влез или се регистрирай за да коментираш