Медия без
политическа реклама

Треньор от NHL повежда хокейните ни национали на световното

Дерек Айслър, който е работил три сезона в "Сан Хосе Шаркс", е начело на младежкия отбор на България

26 Март 2023
Дерек Айслър
Делян Кючуков
Дерек Айслър

Няма шега - треньор от най-силната хокейна лига в света NHL е наставник на българския национален отбор и ще го води на световното първенство за младежи до 18 г., което започва утре в столичния Зимен дворец на спорта.

56-годишният калифорниец Дерек Айслър е работил три сезона в "Сан Хосе Шаркс" като асистент на Кевин Константайн, а след това и на Джим Уайли, в периода 1993-96 г. След това кариерата му преминава през отбори от САЩ и Китай, а в продължение на осем сезона той бе старши треньор на състава на Израел. Айслър пристига в България в началото на миналата есен по покана на генералния секретар Стоян Бъчваров, за да стане старши треньор на националите.

"Тук съм, за да се опитам да подобря нивото на българския хокей на лед, надявам се да науча младите момчета какво означава да си отдаден на хокея. Те имат много големи възможности, но не са изцяло отдадени на играта, искам да променя това и се надявам да постигнем успехи", казва Айслър.

В края на януари той изведе българския състав до бронзов медал при завръщнето на страната ни в световните първенства за младежи до 20 г.

В Истанбул, в шампионата на Трета дивизия нашите записаха 4 победи от 6 мача. В мача за бронзовите отличия селекцията на американския специалист победи категорично домакина Турция с 8:3.

От утре практически същите момчета започват битка в световното първенство на 18-годишните от Втора дивизия, група В в София. Първият двубой е от 20 ч. срещу тима на Китай. В следващите дни в Зимния дворец съставът на Дерек Айслър ще срещне  последователно още отборите на Белгия (вторник от 20 ч.), Нидерландия (четвъртък от 20 ч.), Австралия (събота от 20 ч.) и Тайван (неделя от 16.30 ч.).

"Очаквам стандартът ни на игра да остане същият, както на първенството в Истанбул, да се представяме по същия начин в мачовете. И ако побеждаваме ще е великолепно, ако губим - всичко е наред. Важното е стандартът ни да остане висок. Това е просто едно парченце от общата картина и крачка по стълбицата нагоре", обобщава очакванията Дерек Айслър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата