Медия без
политическа реклама

Тежка фрактура сложи край на сезона за шампионката в спускането

Скиорката София Годжа претърпя спешна операция на десния крак след падане на тренировка

06 Февр. 2024
От началото на сезон 2023/2024 София Годжа имаше две победи и още четири класирания в тройката.
ЕПА/БГНЕС
От началото на сезон 2023/2024 София Годжа имаше две победи и още четири класирания в тройката.

Бившата олимпийска шампионка в спускането и настоящ носител на малката Световна купа в най-скоростната от алпийските дисциплини в ските София Годжа има тежко счупване в подбедрицата на десния крак, което слага преждевременен край на сезона ѝ. 31-годишната италианка е паднала по време на тренировка в родината си и е получила двойна фрактура на тибията, съобщиха от местната федерация по зимни спортове (FISI).

Златната медалистка от игрите в ПьонгЧанг 2018 е претърпяла спешна операция, при която в близост до глезена ѝ е поставен пирон със седем винта за по-бързо зарастване на костта. Пълното възстановяване при подобна травма обикновено отнема между шест и девет месеца.

Годжа и този сезон е лидер във временното класиране за малкия Кристален глобус в спускането с актив от 350 т., с 89 повече от втората - австрийката Щефани Фенир (261 т.). Италианката е и на 5-о място в генералното класиране с общо 792 т., на 10 точки зад четвъртата - словачката Петра Влъхова (802 т.), която също е аут до края на сезона след тежко падане и операция на скъсани връзки в дясното коляно през януари.

Падане претърпя и носителката на Световната купа Микаела Шифрин, която е и водач в подреждането този сезон. Американката обаче се размина без сериозна контузия и се очаква да се завърне на пистата в следващите състезания.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?