Медия без
политическа реклама

Тенисът иска нова категоризация на държавното финансиране в спорта

24 Септ. 2021
Наградените тенисисти и техните треньори позират с почетните плакети, които служебният спортен министър Андрей Кузманов им връчи днес в сградата на ММС. На церемонията присъстваха също вицепрезидентът на БФТ Мариана Печеян и изп. директор на Българския национален тенис център Георги Дончев.
БФТенис
Наградените тенисисти и техните треньори позират с почетните плакети, които служебният спортен министър Андрей Кузманов им връчи днес в сградата на ММС. На церемонията присъстваха също вицепрезидентът на БФТ Мариана Печеян и изп. директор на Българския национален тенис център Георги Дончев.

Българската федерация по тенис (БФТ) инициира дискусия за промяна в категоризацията на спортовете при отпускане на държавно финансиране от министерството на младежта и спорта (ММС). За необходимостта от дебат сигнализира вицепрезидентът на БФТ Мариана Печеян в разговор със служебния спортен министър Андрей Кузманов.

Тя подчерта, че е важно тенисът да бъде изваден от III категория на спортовете, които ММС финансира. Според приетите при предишните ръководства на министерството критерии, БФТ не получава достатъчно висока субсидия само защото в този спорт не се провеждат индивидуални световни и европейски първенства за мъже и жени. Преди това ММС приравняваше към ранг на Световни купи турнирите от Големия шлем и световните отборни първенства за Купа "Дейвис" и "Фед къп", но сега и това не е така.

"Тенисът е един от най-натоварените откъм състезателен календар спортове. Тенисистите имат състезания практически през цялата година, а не се готвят целенасочено за едно европейско и едно световно първенство годишно, както е в много от другите спортове. А това изисква и много повече средства за подготовка и участия в турнири - подчерта Печеян. - Що се отнася до масовост, там нещата са безспорни - тенисът е в челната тройка на най-масово практикуваните спортове в България."

По повдигнатия въпрос министър Кузманов отговори неангажиращо: "Мисля, че през последните месеци сте усетили промяна в отношението към българската федерация по тенис. Имате нашата подкрепа. Що се отнася до критериите, те са приети от предишното ръководство на ММС."

Диалогът се състоя след днешната церемония по награждаване с почетни плакети от спортното министерство на четирима млади български тенисисти за техните постижения това лято. Отличени бяха европейският вицешампион до 18 г. и финалист при двойките на юношеския US Open Пьотр Нестеров и треньорът му в "Черно море Елит" (Вн) Кристиян Илиев, както и световните вицешампионки до 14 г. Йоана Константинова, Ивона Савекова и Росица Денчева заедно с техния треньор Велиан Бакалов.

"Много ви благодаря, че представяте България и я прославяте по целия свят - обърна се министър Кузманов към тенисистите. - Радвам се, когато млади спортисти постигат успехи. Те са плод на вашата дългогодишна работа и тази на вашите треньори. Пожелавам ви да продължавате все така да се трудите и да успявате."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата