Медия без
политическа реклама

Светът отнесе Европа за втората си Купа "Лейвър"

25 Септ. 2023
Бен Шелтън (вляво) и Франсис Тиафоу се поздравяват с "челен удар" във въздуха след шампионската точка в мача на каре срещу Хуберт Хуркач и Андрей Рубльов.
Laver Cup
Бен Шелтън (вляво) и Франсис Тиафоу се поздравяват с "челен удар" във въздуха след шампионската точка в мача на каре срещу Хуберт Хуркач и Андрей Рубльов.

Отборът на света разгроми тима на Европа с 13:2 т. и спечели за втора поредна година Купа "Лейвър" - демонстративния тенис турнир между сборни състави на Стария континент и на останалата част от планетата. Тазгодишното шесто издание на надпреварата се проведе в зала "Роджърс Арина" във Ванкувър и привлече близо 60 000 зрители за трите състезателни дни в канадския град.

Сблъсъкът на практика беше предрешен още в откриващия ден, в който всяка победа носи по 1 точка за отбора. Глобалният тим с капитан Джон Макенроу поведе с 4:0 след успехи на Бен Шелтън (САЩ), Франсиско Серундоло (Аржентина) и Феликс Оже-Алиасим (Канада) на сингъл съответно срещу Артур Фис (Франция), Алехандро Давидович Фокина (Испания) и Гаел Монфис (Франция) и на Томи Пол (САЩ) и Франсис Тиафоу (САЩ) на двойки срещу Фис и руснака Андрей Рубльов.

Във втория ден, когато победата "струва" 2 точки, Светът дръпна с 10:2 след нови три спечелени мача: на Тейлър Фриц (САЩ) и Тиафоу на сингъл съответно срещу Рубльов и Хуберт Хуркач (Полша) и на Оже-Алиасим/Шелтън на двойки срещу Хуркач/Монфис. Тогава воденият от капитана Бьорн Борг тим на Европа записа и единствения си успех - на Каспер Рууд (Норвегия) срещу Томи Пол.

Световният състав достигна необходимата граница от 13 т. още в първата среща от третия ден, в който победата начислява по 3 точки. Решаващия успех извоюваха на двойки Шелтън и Тиафоу след два тайбрека срещу Хуркач и Рубльов - 7:6 (4), 7:6 (5).

"Сритахме малко задници. Ето какво направихме - коментира в типичния си стил капитанът Макенроу. - Вече мислим за следващата година, защото както знаете да печелиш е много по-хубаво, отколкото да губиш. Страдахме първите няколко години, а сега отново вкусихме победата и се чувстваме добре. Благодаря, момчета!"

В исторически план Европа продължава да води на Света с 4-2 триумфа за Купа "Лейвър". Седмото издание на турнира ще се проведе в зала "Мерцедес-Бенц Арена" в германската столица Берлин през 2024 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

тенис, Купа Лейвър

Още по темата