Медия без
политическа реклама

Стеф Къри е новият Крал на тройките в НБА

15 Дек. 2021
ЕПА/БГНЕС

Стивън Къри е новият рекордьор по най-много точни стрелби от далечно разстояние в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Двигателят на "Голдън Стейт Уориърс" задмина легендата Рей Алън, който приключи кариерата си с 2973 тройки, преди да бъде избран в Залата на славата.

Тази нощ 33-годишният Стеф реализира 5 от 14 опита зад линията за 3 точки при победата със 105:96 в гостуването срещу "Ню Йорк Никс" от редовния сезон и вече има 2977. Рекордът беше счупен с второто далечно попадение на Къри при оставащи 7:33 мин. от първата четвърт.

Играта веднага беше спряна, за да може новият Крал на тройките в НБА да получи заслужени овации от съотборници, противници и фенове в зала "Медисън Скуеър Гардън". На трибуните беше и самият Рей Алън, който слезе на паркета, за да поздрави героя на вечерта.

Присъстваше и друга легенда - Реджи Милър, който през 2011 г. изгледа на живо как Алън подобрява неговия дотогавашен рекорд за най-много тройки (2560), понастоящем отреждащ му трето място във вечната ранглиста. След края на мача нощес Милър и Алън връчиха на Къри потник с №2974 на гърба.

"Мисля за това число от дълго време. Дори го имам изписано на кецовете - призна Стеф. - Баскетболна история. Това е доста специално. Тези двамата са легенди. Гледах ги, докато растях, и благодарение на тях и на баща ми разбрах какво означава да стреляш с топката. Този момент затваря цикъла, човече. Аз съм благословен. Благословен несъмнено."

Огромната разлика между Стеф Къри и всички останали са процентът успеваемост и особено броят изиграни мачове - 6903 опита (43,1% вкарани) в едва 789 двубоя. За сравнение Рей Алън отбелязва своите тройки от 7429 опита (40%) в 1300 срещи, а Реджи Милър - от 6486 стрелби (39,5%) в 1389 мача.

Реален шанс да влезе в Топ 3 на стрелците от далечно разстояние има Джеймс Хардън, който от този сезон носи екипа на "Бруклин Нетс". 32-годишният гард има 2509 вкарани тройки и изостава с 51 от третата позиция. От активните баскетболисти най-близо, но същевременно далеч назад са Деймиън Лилард (2109) и ЛеБрон Джеймс (2023), които заемат едва 10-о и 11-о място във вечната класация.

◆$35 NBA Jerseys◆Use Code: "Hooper" on New domain is https://gametimejerseys.com/ For 5% Your Order!Help Centre: [email protected]◆$25 Referral ...

Ключови думи:

баскетбол, НБА, Стеф Къри

Още по темата