Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стадион "Христо Ботев" ще бъде открит през април, но ще е готов до 15.X

Съоръжението поскъпна с още 6 млн. лв, отпуснати от пловдивската община

Пловдив Нюз
Така изглежда стадион "Христо Ботев" в момента. Съоръжението ще придобие завършен вид едва към средата на октомври.

Сагата със стадион "Христо Ботев" в Пловдив е на половин година от щастлив край. Съоръжението, на което ще играе мачовете си "Ботев" (Пд), трябва да получи до 10-ина дни Акт 16 и да приеме първия си футболен мач на 29 или 30 април, когато "жълто-черните" ще имат домакинство срещу "Левски" от XXVIII кръг на Първа лига. Стадионът обаче ще е е напълно завършен чак към средата на октомври. Дотогава ще има разрешение на него да се играят само мачове от българското първенство.

Това стана ясно след днешните решения на общинския съвет в Пловдив. Съветниците гласуваха с 31 гласа "за", 1 "против" и 10 "въздържал се" да се отпуснат допълнителни 6 194 316 лв. за дострояването. С тези средства ще се монтират козирки на останалите две трибуни, а също така ще бъде изградена стъклената фасада.

Прието бе и предложението на зам.-кмета Величко Родопски за издаване на запис на заповед за 17 195 400 лв. Тази банкова гаранция беше изискана от Илиян Филипов, собственик на фирмата изпълнител - ПИМК, за да има сигурност за довършителните дейности, тъй като към момента той е влагал собствени средства в очакване на преводите от общината. Той ще довърши работата си също с фирмени средства, които после ще бъдат възстановявани от общината до 2025 г. (именно за това бе въпросната гаранция).

Самият Филипов бе обещал, че щом получи банковата гаранция и бъде гласуван анексът за допълнителните 6,19 млн. лв., то той ще очаква до 15 април възлагателно писмо (което вече е формалност). След това ще са му нужни 6 месеца за приключване на дейностите, т.е. до 15 октомври. След тази дата ще се счита, че "Христо Ботев" вече ще отговаря на всички изисквания да получи категория 4 звезди по критериите на УЕФА и на него да могат да се играят международни мачове.

С новия анекс всъщност стадионът поскъпна почти двойно от първоначално отпуснатите 25 млн. лв. от правителството на ГЕРБ по нареждане на тогавашния премиер Бойко Борисов през февруари 2020 г. След това през февруари 2022 г. пловдивската община гласува изтегляне на кредит в размер на 50 млн. лв., от които 24 млн. бяха предназначени за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" (по 12 млн.).

Сетне пък общината гласува 2 млн. лв. без ДДС за нови седалки, 90 000 за подновяване на тревното покритие. С тези нови над 6 млн. лв. общата сума, отпусната от правителството и общината, със сигурност ще надхвърли 45 млн. лв.

Също така днес бяха гласувани и наемите, които двата елитни футболни клуба в Пловдив ще плащат за стадионите си. Месечната сума за "Ботев" е 5549 лв. без ДДС, а за "Локомотив" -  4853 лв без ДДС.

 

Още по темата

През февруари 2022 г. стадион "Христо Ботев" в Пловдив трябваше да е готов на такъв етап, че да получи лиценз за мачове от футболната Първа лига и "Ботев" да се върне да играе на него.

 

Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно в този момент инспектира недовършената зала "Арена Бургас".

 

Още по темата