facebook
twitter

Спорт

Спортистите надделяха над МОК за отлагането на олимпиадата

Решението ще доведе до последици за милиарди, но бе единственото правилно заради пандемията
429
 ЕПА/БГНЕС
Япония вече започна щафетата с олимпийския огън, който обаче бе върнат в специален фенер, тъй като и щафетата се отлага за 2021 г.

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с цяла година заради коронавируса, а решението, макар и наглед единственото логично в ситуацията, дойде далеч по-трудно от очакваното.

На практика целият световен спорт да бе спрян заради пандемията, но седмици наред и МОК, и Япония настояваха, че игрите ще започнат по план през юли. До миналата седмица това бе категоричното мнение. В неделя олимпийският комитет дори публикува съобщение, че изпълкомът е решил да изчака 4 седмици преди да вземе окончателно решение за игрите. Във вторник обаче олимпиадата бе отменена.

За мнозина това бе победа на разума, но това е и голяма победа на спортистите. Защото стотици състезатели критикуваха МОК заради забавянето на решението, а благодарение на тях няколко държави притиснаха Международния олимпийски комитет. Канада и Австралия директно обявиха, че няма да пратят спортисти, а ако игрите не бяха отложени, заявка да направят същото дадоха още САЩ, Великобритания и Норвегия.

Но и забавянето на решението бе разбираемо. За първи път в историята олимпиада се отлага в мирно време. Досега има едва три случая на отменени игри - през 1916 г. (заради Първата световна война) и през 1940 и 1944 г. (заради Втората). Според експерти основната причина МОК да забави решението е това, че от комитета са чакали Япония сама да поиска отлагане на игрите, за да се застраховат при евентуални съдебни спорове. 

"Япония вложи $12 млрд. и евентуалната отмяна на игрите ще намали брутния вътрешен продукт на страната с 1.5%. Потенциалните последици са смекчени с отлагането с една година, но със сигурност ще окажат голямо влияние", написа "Гардиън".

МОК трябваше да се допита и до големите си партньори, като американската телевизия NBC, която плати $12 млрд., за да излъчи 7 олимпиади в САЩ. Други големи спонсори очакваха около $6 млрд. от игрите, но те няма да влязат по сметките им тази година. Според някои медии японски компании също са вложили около $3 млрд. и тази инвестиция също няма да се върне тази година. Отделно има милиони хотелски резервации и пътувания, които ще бъдат отложени.

"Нека не бъдем наивни. Пренасрочване на олимпийски игри - с 11 000 спортисти и почти безброен помощен персонал - е като да се опиташ да обърнеш "Титаник" във вана. Не може да няма големи последствия за заинтересованите страни", коментира "Вашингтон пост". 

За разлика от европейското първенство по футбол, за което вече има дати за 2021 г., МОК не се ангажира кога точно ще е олимпиадата догодина. Според някои медии желанието на Япония дори е било игрите да се проведат през тази есен. Това няма да се случи, но от организаторите си поставиха краен срок за игрите "до лятото на 2021-ва". Президентът на МОК Томас Бах не изключи вариант игрите да са през пролетта: "Искаме игрите да се проведат най-късно през лятото на 2021 г. Няма ограничение само до летните месеци, всички опции се обсъждат."

Въпреки че олимпиадата ще е догодина, името ще остане "Токио 2020" заради всички спонсорски и други материали, вече изработени с това лого. То е и на всичките 5000 медала, които също са готови.

 

Последиците от отлагането не са само финансови

Бах призна, че ще трябва да се адаптира и международният спортен календар, като за целта ще се водят разговори с 33 международни федерации по олимпийски спортове. В леката атлетика вече обсъждат какво да се прави със световното първенство през август 2021 в Юджийн (САЩ), за което организаторите дадоха $200 млн. за изграждането почти наново на ст. "Хейуард фийлд". При олимпиада в същата година шампионатът на планетата със сигурност няма да има същата тежест. Същото важи и за световното по плуване, което трябва да се проведе във Фукуока (Яп) през юли 2021 г.

Въпреки всички усложнения, което отлагането ще предизвика, призивът на спортистите игрите да бъдат отложени все пак бе послушан. 

"Със сигурност усетихме, че нашите гласове имаха значително влияние. Спортистите трябва да получават право на глас. Взимането на това решение щеше да бъде много по-гладко, ако спортистите бяха по-уважавани и се надявам това да се случи в близките месеци", заяви състезателят по тенис на маса Хан Сяо, президент на комисията на спортистите към олимпийския комитет на САЩ. 

Проблемът за спортистите не е само очевидният риск за здравето заради пандемията. Повечето състезатели се оплакват, че няма къде да тренират заради мерките, взети от държавите в битка с коронавируса. В анкета, организирана от олимпийския комитет на САЩ, 2/3 от спортистите казват, че няма как да се готвят, без да излагат здравето си на риск. 

Световната шампионка в седмобоя Катарина-Джонсън Томпсън (Вбр) написа в Туитър: "МОК окуражава спортистите да се подготвят за олимпиадата, но в същото време правителството ти казва да си стоиш вкъщи, а писти, спортни зали и публични места са затворени. Невъзможно е да се тренира нормално."

Много състезатели пък директно признаха, че се промъкват на писти, стадиони или тренират в паркове, за да се готвят за олимпиадата, но подготовката им далеч не е същата.

В САЩ олимпийските шампионки по плуване Кейти Ледецки и Симон Манюел трудно намираха къде да плуват, тъй като басейните в Станфорд бяха затворени. Друга олимпийска медалистка - Алисън Шмит, може да се готви само по 2 часа на ден, тъй като университетът в Аризона, където се готвят много олимпийци, въведе ограничения. В Италия олимпийският шампион на 1500 м св. стил Грегорио Палтринери призна, че е един от малкото с достъп, но тренира на 25-метров басейн и резултатите са му много по-слаби от обикновено.

"Бяхме само аз и водата, никой друг. Резултатите ми бяха лоши. Но аз съм късметлия, още плувам. Говорих с плувци от други държави, които не могат. Не мисля, че щеше да е честно да се състезаваме на олимпиада, в която 90% от спортистите са пропуснали 2-3 седмици от подготовката или дори повече", каза плувецът пред "Ню Йорк таймс".

Допълнително усложнение за игрите бе и отлагането на повечето олимпийски квалификации, защото до момента са заети едва 57% от квотите. Освен големи затруднения в тренировките пандемията създава условия и за допинг измами. По-големите антидопингови агенции, начело с американската (USADA), признаха, че продължават да работят, но в ограничен режим заради риска за здравето. 

В крайна сметка призивите на спортистите бяха чути, а сега в МОК ще мислят какви са най-добрите варианти за излизане от тежката ситуация.

"Това е огромен пъзел и всяко парче трябва да пасне. Махаш едно парче и целият пъзел е унищожен. Всичко трябва да е на мястото си и всичко е важно. Олимпийските игри никога не са били отлагани преди. Нямаме модел за следване, но сме сигурни, че можем да сглобим красив пъзел и ще имаме една прекрасна олимпиада", заяви Томас Бах.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нека игрите започнат с... гаф

29.08.2020

420
Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

865 4
Секретната програма на британските спортисти за Лондон `12

25.07.2020

297

Коментари

Evasion

Язък, Марийка залудо търча с огъня...

Влез или се регистрирай за да коментираш