Медия без
политическа реклама

Сираков се съгласи феновете да управляват "Левски"

Условието обаче е възможно повече привърженици да контролират акциите на клуба

17 Ноем. 2021
Ръководството на "Левски" бе представено на срещата от Даниел Боримиров, Ивайло Ивков, Наско Сираков и Станимир Стоилов (от ляво на дясно).
БГНЕС
Ръководството на "Левски" бе представено на срещата от Даниел Боримиров, Ивайло Ивков, Наско Сираков и Станимир Стоилов (от ляво на дясно).

Мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков е изразил готовност да се раздели с акциите си (86,6%) в полза на феновете, които да поемат контрола върху клуба. Това стана ясно по време на среща между ръководството на отбора и привърженици на "сините". Представени бяха почти всички големи фенски фракции, а от страна на управата бяха Сираков, изпълнителният директор Ивайло Ивков, членът на УС Даниел Боримиров (отговарящ за връзката с феновете) и треньорът Станимир Стоилов, който вече подкрепи подобна идея.

Замисълът е всички акции в клуба да влязат в ново дружество, което да бъде управлявано от привърженици на отбора. Тръст "Синя България", който държи 10% от дяловете в "Левски" вече обяви намерението си да прехвърли акциите си в подобно дружество. Условието на Сираков обаче е в инициативата да вземат участие възможно повече фенове.

"Бяха представени почти всички организации на феновете. Получи се прекрасна среща, в която точка първа бе проектът "Левски" на левскарите" - създаване на сдружение, което в даден момент да придобие мажоритарния пакет акции на клуба. Това е дълъг път. Абсолютно всички представители бяха единни за този проект. Трябва да се работи професионално по този проект. Предстои да се направи работна група. Клубът ще предостави своя дом на привържениците за този проект. Клубът ще бъде медиатор. Днес се събрахме с всички големи организации на нашите привърженици. Това е първата такава среща по рода си. Дневният ред бе зададен", коментира Иво Ивков.

След което изрази позицията на собственика на клуба: "Наско Сираков заяви, че не само е склонен да прехвърли акциите, а че неговата мечта е да се осъществи този проект. Единственото му условие е той да бъде убеден, че е широкообхватно и ще се събере нужния брой членове, преди да прехвърли акциите. Даваме зелена светлина на този проект. Очакваме поне 20 000 човека да проявят интерес. Това би дало възможност за един изчистен от всякакви зависимости "Левски", от всякакви трудности от финансово естество. И би дало на едно бъдещо ръководство да ходи малко по-изправено от мен, защото ще е избрано по възможно най-демократичния начин".

Ивков допълни, че очаква тази идея да се осъществи най-рано през лятото, тъй като преди това ще има мащабно обсъждане.

"Най-важното е, че никой нямаше различия помежду си. Моделът си е наш. Ще проучим и чуждестранния опит. Феновете ще са хората с идеите. Настоящият собственик може да бъде избран да бъде част от новото дружество. Не е въпросът кой ще е президент, изпълнителен директор. Най-важното е това да се осъществи. Ще бъдат възможно най-добрите хора. Така феновете ще могат да идват в своя дом и да работят с ръководството, което те са си избрали", каза още изпълнителният директор на "Левски".

Последвайте ни и в google news бутон