Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сираков оставя Тодоров за треньор и поема селекцията в "Левски"

Собственикът на клуба започна с остър ултиматум битката си за по-изгодни приходи от тв права

28 Юни 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Наско Сираков

Георги Тодоров ще остане треньор на "Левски" и през следващия сезон. Това обяви собственикът на клуба Наско Сираков. Вчера Тодоров обяви, че има желание да изкара оставащите 4 мача на "сините" до края на първенството, след което да се оттегли. Все пак наставникът си остави вратичка, че ако бъде нужен на клуба, ще остане.

"Георги Тодоров е старши треньор и на никой да не му минава през главата да го брои за временен. От много години знаете, че ако се наложи и видя, че един треньор не върши тази работа, която аз считам, че е правилна в "Левски", стискаме си ръцете или не си ги стискаме, но си тръгва. На този етап Гошо си върши перфектно нещата. Той ще започне и следващият сезон", каза Сираков пред ТВ+. Собственикът допълни, че засега той поема функциите на спортен директор след освобождаването на Ивайло Петков. "Не се притеснявам от това аз да направя селекцията по простата причина, че съм го правил много пъти. Ще разберете в следващите един-два месеца, че ще има доста промени. Но при всички положения, според мен, нямаме такъв потенциал, който да отговаря на желанието на "Левски" за добър футбол, да играем само с българи", каза силният човек в клуба. Той съобщи, че ще предложи и пост на досегашния капитан Живко Миланов, който преди дни се отказа от футбола по здравословни причини, но първо щял да го остави да си почине и да си поизчисти главата.

Сираков призна още, че в момента най-големият проблем за "Левски" са били текущите задължения, натрупани от януари насам към футболисти, персонал, ДЮШ. "Това е най-тежкият воденичен камък, който в момента тежи на врата на клуба", заяви той.

Вече са предприети и реални действия, за да се поиска помощ от държавата за поставяне на козирка на Сектор А на ст. "Георги Аспарухов". "Мисля, че има абсолютно разбиране в лицето на премиера, който наистина помага на много клубове, както и на пловдивските отбори. Надявам се в много кратки срокове (б.ред. - да се случи това). Дали сме всички документи, разглеждат се и да имаме положително решение", обясни Наско Сираков.

Главната негова битка в следващите дни обаче ще е за нов договор за тв правата. "Аз лично смятам, че всички клубове в България трябва да взимат доста повече пари от телевизионни права. Така, както е навсякъде по света. Имах индикации, че може да се случи това, което се случи преди три дни, а именно абсолютно задкулисно, тайно да се стигне до подписване на един нов петгодишен договор, който абсолютно заробва не само "Левски", а и всички останали клубове. Разбира се, ако този финансов спор се води от една страна от "Левски" и ЦСКА, а защо не и "Ботев", и "Локомотив" (Пловдив), които също според мен са в голяма степен ощетени, вероятността за успех се увеличава. Но мога да ви уверя, че "Левски" е готов да води тази битка и абсолютно сам. В интерес на истината, колко са абонатите на "Диема"? Това е може би една от най-строго пазените тайни в държавата! Мисля, че оттам трябва да се тръгне. Таксата е поскъпнала с 80%, а ни убеждават (б.ред. - от БФС), че следващите пет години са извоювали такива финансови параметри, с които едва ли не футболът ще цъфне и ще върже. Реално погледнато в световен мащаб може би 50% от бюджета на един клуб се покрива от телевизионни права. В "Левски" до този момент е 2,5%. Не казвам, че веднага трябва да стигнем до 50%, но при всички положения, ако телевизионните права са наши, ще постигнем в пъти по-добри резултати", каза остро Сираков.

Той обаче не спря дотук с атаката си към ръководството на БФС и "Нова броудкастинг груп": "Тук се случва нещо типично по български - без да бъде обявен такъв търг, без тези, чиито права се продават реално. Приказките на футболния съюз, че телевизионните права били техни, са за наивници. Да им обясня, че това е долна лъжа! Телевизионните права, продуктът, който се продава, е на всеки един клуб. Наши са, а те са единствено приносители и оторизирани да продават този продукт. Да не живеят с идеята и с мисълта, че тези права са техни! В един момент ние разбираме след провеждането на поредния Изпълком от членове, които от осем месеца са във фактическа оставка, защото подадоха колективна оставка още октомври миналата година. Подписват някакъв договор за пет години напред, като имаме още една година от стария договор и за шест години напред нещата са приключили! И да ни убеждават как в условия на пандемия едва ли не са ни направили най-страхотната услуга. Това няма как да стане, няма как да продължи! Най-нормалното беше, след като е имало такъв спор миналата година, да седнем на една маса. Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на Изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същи човек (б.ред. - Кирил Домусчиев) и да ги обсъдим тези неща".

Сираков даде и ултиматум: "Левски" може да стигне и до крайност. Ако през предстоящата седмица няма сериозни разговори на тази тема, категорично заявявам, че другата седмица камери на "Нова телевизия" няма да бъдат допуснати на стадион "Георги Аспарухов". Готови сме да понесем всички последствия от едно такова действие! Не заплашваме абсолютно никой, но просто се вижда, че няма чуваемост, няма никакво разбиране. А сядайки на една маса и казвайки всяка една от страните своите претенции и условия, винаги може да се стигне до разбиране".

Той също така изложи и интересна версия - че БФС не е бил преговарящ за промяната на името на Първа лига в Ефбет лига. "Чувам нещо, не съм сигурен дали е така, но искам да попитам президента на футболния съюз (б.ред. - Михаил Касабов) дали е истина, че парите, които се плащат за името на Първа лига, а именно Ефбет лига, които чувам, че са между 1,5 и 2 млн., че договорът е подписан между фирмата и "Нова телевизия"? Ако това е истина, то това е абсолютно поредното безобразие и абсолютен прецедент в световната футболна история! Защото реално тези пари пак са пари на клубовете, на Професионалната лига. Понеже г-н Домусчиев със сигурност има изключително добри адвокати, аз съм сигурен, че има договор, който му предоставя правото да продава името на лигата. Но, който е подписал такъв договор, меко казано е направил престъпление към всички клубове, към футбола в България. Още един път казвам - това, че се продават телевизионните права и част от рекламните в един договор, това по никакъв начин не задължава футболния съюз да продаде и името на Първа лига", категоричен бе Сираков.
 

Още по темата