Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шифрин задмина легендата Стенмарк

25 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов не успя да влезе във финала на първия слалом за сезона.

Новата българска надежда в алпийските ски Алберт Попов не успя да се класира за финалното спускане между вратите на първия за новия сезон слалом за световната купа, който се проведе в Леви (Фин). 22-годишният софиянец бе със стартов №21 заради отличното си представяне през миналия сезон, но даде 34-то време - 56.97 сек., което го остави на 17 стотни от състезателите в Топ 30, имащи право на втори манш. Точно с 56.80 за него последни за II манш се класираха Лоик Меяр (Швейц) и Филип Зубчич (Хър).

Другият ни представител - Камен Златков, пък не успя да завърши първото си спускане.

Победата спечели Хенрик Кристоферсен (Нор) с общо време от двата манша 1:48.55 мин., което е с 0.09 сек. по-бързо от постижението на втория - Клеман Ноел (Фр), и с 0.18 сек. от това на третия - Даниел Юл (Шв). Така 25-годишният Кристоферсен, който е носител на световната купа в слалома за 2016 г., се изравни на 4-то място по брой победи в слалома с легендата Марк Жирардели.

№1 в класацията е Ингемар Стенмарк (Шв), но вече само при мъжете. Защото постижението на шведа обаче бе подобрено от американската сензация при жените Микаела Шифрин. В събота тя бе най-бърза в Леви и спечели за 41-ви път в най-техничната дисциплина. Това я направи най-успешния слаломист при мъжете и жените за всички времена. След Шифрин, на голяма разлика в общото време, се наредиха Венди Холденер (Швейц) - на 1.78 сек., и Катарина Трупе (Ав) - на 1.96.

"Като че ли извадих късмет с тази победа, но пък лично аз се чувствам в добра форма и съм доволна", каза Шифрин, която бе втора след I манш, но във втория водачката Петра Влхова (Слвк) падна.

Още по темата