facebook
twitter

Спорт

Шефът на японския олимпийски комитет подава оставка заради скандал с подкупи

Цунеказу Такеда бе обвинен за платени $2 млн., за да получи Токио домакинство на игрите през 2020 г.
43
 ЕПА/БГНЕС
Цунеказу Такеда, Томас Бах, президентът на "Тойота Мотор" Акио Тойода и Йоширо Мори (от ляво на дясно) позират в добро настроение при подписването на спонсорски договор с "Тойота" преди 4 г. Сега Бах стана катализатор за оставката на Такеда.

Цунеказу Такеда ще се оттегли като президент на японския олимпийски комитет (JOC) заради избухналия скандал, разкриващ, че Токио е спечелил домакинство на игрите през 2020 г. с подкупи. Агенция "Киодо" обяви, като се позова на "източник, близък до него", че Такеда ще подаде оставка сутринта на 19 март, на заседанието на борда на JOC. Докато в. "Асахи Шимбун" твърди, че Такеда само ще обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат на изборите през юни. А също, че японският премиер Шиндзо Абе е провел разговор на четири очи със своя предшественик Йоширо Мори, който сега е президент на оргкомитета за Токио 2020, за да обсъдят ситуацията.

Такеда е начело на JOC от 2001 г. Очаква се също така той да се оттегли и като член на МОК, където е от 2012 г., а в момента е член на Изпълкома и председател на маркетинговата комисия.  70-годишният Такеда е 13-ият член на МОК от Япония. Неговият баща - принц Цунейоши Такеда, също бе член - между 1967 и 1981 г., и пет години бе в Изпълнителното бюро.

Катализатор за решението на Такеда да се оттегли стана отказът на президента на МОК Томас Бах да приеме поканата да присъства на празненствата на 24 юли, с които ще се отбележи оставащата 1 година до началото на игрите. Олимпийският шеф се притеснявал да не бъде асоцииран с Такеда.

Името на Такеда бе замесено с обвинения в корупция през декември във Франция. Той е заподозрян за това, че е одобрил даване на подкуп от $2 млн., с който да се помогне на Токио да спечели домакинството на игрите. Шефът на JOC отрича и твърди, че "никога не е участвал в процеса по избора на домакин" чрез плащане на каквито и да е пари.

За разлика от други членове на МОК, въвлечени в корупционни подозрения, Такеда не замрази членството си в МОК, което е предизвикало гнева на Томас Бах.

Все още няма коментари

Още

МОК отложи младежките игри в Дакар `22 за 2026 г.

16.07.2020

63
Шефът на МОК: Щеше да е по-лесно да отменим игрите в Токио

13.07.2020

406
Повечето жители на Токио вече не искат олимпиада

01.07.2020

247

Влез или се регистрирай за да коментираш