Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на F1: Никога вече няма да има "Гран при" на Русия

Политическо изказване, което няма нищо общо със спорта, коментира руският промоутър

23 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС архив
Люис Хамилтън спечели и първото, и последното издание на "Гран при" на Русия, а и междувременно в надпреварата в Сочи триумфираха само пилоти на "Мерцедес".

Състезания от световния шампионат на Формула 1 в Русия няма да има никога повече, обяви шефът на най-комерсиалния автомобилен спорт Стефано Доменикали. В интервю за германското списание "Шпорт Билд" италианският изпълнителен директор заяви:

"Винаги съм вярвал, че никога не трябва да казваш никога. Но в този случай мога да заявя със сигурност - вече никога няма да преговаряме с тях. Повече стартове в Русия няма да има."

Тазгодишната надпревара за "Гран при" на Русия трябваше да се проведе на 25 септември в Сочи, но беше отменена няколко дни след инвазията на руската армия в Украйна на 24 февруари. По план от 2023 г. състезанието трябваше да се премести на нова писта край Санкт Петербург, но на 1 март от международната федерация (FIA) обявиха, че развалят договора.

Новото изказване на Доменикали веднага намери отзвук в руските медии. Думите му бяха коментирани от промоутъра на руската "Гран при" Алексей Титов, който настоя, че страната му продължава да очаква обезщетение.

"Този дълг съществува и нашата позиция по него остава непроменена - заяви той пред държавната телеграфна агенция ТАСС. - Ние очакваме възстановяване на сумата, независимо от настоящата позиция на ръководството на Формула 1 по отношение на провеждането на състезания в Руската федерация. Моментната ситуация в спорта е извънредно политизирана. Трябва да имаме това предвид, когато анализираме думите на Доменикали. Казаното от него има ясно изразена политическа конотация, която няма нищо общо с реалния спортен дух. Бъдещето на нашите отношения е напълно неясно към днешна дата. Ще имаме предвид позицията на Доменикали в бъдещата си работа."

Първото издание на "Гран при" на Русия във Формула 1 се проведе през 2014 г., скоро след зимната олимпиада в Сочи. Любопитното е, че всяко от проведените общо осем състезания по уличното трасе около Олимпийския стадион беше спечелено от пилот на "Мерцедес". Пет пъти победител стана Люис Хамилтън (2014, 2015, 2018, 2019, 2021), два пъти - Валтери Ботас (2017, 2020), и веднъж - Нико Розберг (2016).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?
Advertisement