Медия без
политическа реклама

Шампионът на Беларус бе разжалван заради уговорени мачове

"Шахтьор" (Солигорск) е наказан с отнемането на общо 50 точки, а още два клуба също са лишени от част от актива си

12 Май 2023
Туитър
Радостта на "Шахтьор" (Солигорск) от спечелването на шампионската титла на Беларус за 2022 г. се оказа краткотрайна.

Жесток скандал с угворени мачове се разрази в една от страните членки на УЕФА. На заседание на Изпълкома на футболната федерация на Беларус бе решено да се отнеме титлата на шампиона на страната от миналата година (б.ред. - там цикълът е март-ноември) - "Шахтьор" (Солигорск). Отнети са и сребърните медали на подгласника "Енергетик-БГУ" (Минск), като на двата клуба са отнети лицензите за европейските клубни турнири.

Крутите мерки са резултат на течащо и в момента мащабно разследване за схема за манипулиране на резултати с цел печалба от букмейкъри. По случая има събрани доказателства и свидетелски показания. В тях става ясно, че е намесен и трети клуб - "Белшина" (Бобруйск).

Най-тежки са санкциите за "Шахтьор", тъй като е доказано, че именно там са организирали цялата схема и са давали подкупи на други отбори. На клуба са отнети 30 точки от настоящия сезон и тимът се оказа на последно място с -17 точки след първите 7 кръга. А следващият сезон (2024 г.) отборът ще започне с -20 точки, като това може и да се случи във втора дивизия, тъй като "Шахтьор" много трудно може да си осигури оставане в елита при сегашната ситуация. 

На "Енергетик-БГУ" пък са отнети 20 точки от настоящото първенство и тимът продължава с -16. През следващия ще започне с -10. "Белшина" пък в момента е с -8 т., след отнемане на 10 т., а през 2024 г. ще започне с -5.

В резултат беларуската федерация е подала пред УЕФА като шампион за миналата година "БАТЕ Борисов", който бе завършил на трето място. Така този отбор ще представя страната в квалификациите за Шампионската лига.

Наказанията обаче не свършват дотук. "Шахтьор" е глобен с 370 000 рубли (около 134 300 евро), а 24 футболисти, треньори и асистенти са глобени или дисквалифицирани. Бившият спортен директор на "Шахтьор" Владимир Нидергаус и ексфутболистът на "Белшина" Дмитрий Гомза са обявени за персона нон грата в беларуския футбол. Това е заради доказан подкуп от 20 000 долара, който Гомза е приел от Нидергаус за уреждане на точен резултат - 4:1 в полза на "Шахтьор" срещу "Белшина" в последния кръг. Треньорът на "Енергетик-БГУ" Анатолий Юревич пък е отстранен за 5 години от футболните дела.

Друг бивш директор на "Шахтьор" - Александър Марченко, пък е дисквалифициран за 4 години, но това е малък проблем за него, тъй като го грози затвор от 3 до 10 години.

Всички наказани имат право да обжалват, но все още никой не е излязъл с официален коментар относно взетите решенията.

 

Още по темата