Quantcast

Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия ще домакинства нов "Мастърс" в тениса от 2025 г.

Италия ще брани Финалите на АТР от близкоизточното кралство

21 Окт. 2023

Хищната офанзива на Саудитска Арабия за пере имиджа си чрез спорт се насочва към нова територия. След като вече се настани на световната карта във футбола, бокса, голфа и Формула 1, широко обвиняваната в незачитане на човешките права държава от Близкия Изток ще навлезе на високо ниво в още един от най-комерсиалните спортове - тениса.

От 2025 г. в кралството ще се провежда нов турнир от сериите "Мастърс" при мъжете, а твърде вероятно е той да бъде комбиниран с надпревара от най-елитната категория и при жените - "WTA 1000". Това разкри президентът на италианската тенис федерация (FITP) Анджело Бинаги в интервю за в. "Кориере дела Сера". Още тази година пък саудитският град Джеда ще домакинства финалите на заключителния турнир на мъжката професионална асоциация за тенисисти до 21 г. - ATP Next Gen, чиито първи пет издания се провеждаха в Милано.

Запитан дали Италия ще успее да задържи поне Финалите на АТР след изтичане на договора на Торино през 2025 г., устоявайки на амбициите на Саудитска Арабия да вземе и този турнир, Бинаги отговори:

"Опитвам се да убедя Андреа Гауденци (б. р. италианеца, който е президент на ATP), че тенисът не е като останалите спортове. Саудитска Арабия може да е атрактивен пазар, но работещи структури като нашата трябва да бъдат съхранявани. Не бива да се притесняваме от това, че Саудитска Арабия ще реши да създаде паралелен тур в тениса, както се случи в голфа. Надявам се, че "Мастърс" турнирът, който ATP ще даде на Саудитска Арабия и който ще се проведе през януари 2025-а, вероятно комбинирано с WTA, ще засити техния глад за тенис. Този турнир ще постави началото на сезона. Това ще бъде революция, но Финалите на АТР трябва да останат в Италия."

Шефът на FITP намекна, че заключителният турнир на най-добрите осем мъже през сезона може да се премести в Милано от 2026 г.

"Държавата ще ни каже къде да отидем - заяви той. - Тенисът става все по-популярен в Италия, а това, заедно със стандартите на Финалите на АТР, прави "Пала Алпитур" в Торино недостатъчно голяма за целта. Водим разговори за евентуално преместване на турнира в "Санта Джулия Арена", която се строи за зимните олимпийски игри в Милано-Кортина 2026, но нещата все още са в ранна фаза."

През последните месеци ръководителите на ATP и WTA няколко пъти разкриха, че са провели "много позитивни разговори" със саудитската тенис федерация (STF). През лятото британското издание "Дейли Експрес" съобщи, че близкоизточната страна е започнала преговори за придобиването на собствеността върху смесения турнир за национални отбори "Юнайтед къп", чието второ издание предстои в Австралия от 29 декември 2023 г. до 7 януари 2024 г.

Същевременно демонстративните турнири в Саудитска Арабия с участието на множество топ играчи стават все по-чести събития. След като миналата година част от звездите на мъжкия тур играха на "Дирия тенис къп", тази година Новак Джокович, Карлос Алкарас, Арина Сабаленка и Онс Жабьор ще бъдат сред участниците на "Рияд сийзън къп" в столицата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?