Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само трима българи се класираха за световното по плуване

Антъни Иванов не успя да покрие норматив за шампионата на планетата във Фукуока

06 Юни 2023
БНТ
Йосиф Миладинов ще е един от само двамата български плувци, които ще участват при мъжете на световното първенство във Фукуока.

Трима български плувци ще вземат участие на световното първенство по водни спортове във Фукуока. Нормативи за планетарния шампионат от 14 до 30 юли са покрили само Йосиф Миладинов (50, 100 м бътерфлай), Любомир Епитропов (50, 100, 200 м бруст) и Габриела Георгиева (100, 200 м гръб).

В българската делегация ще бъдат включени още двама души - старши-треньорът на националния отбор Кристиян Минковски и кинезитерапевтът Марий Иванов, съобщиха от федерацията (БФПС). За сравнение на предишното световно България участва с отбор от осем състезатели - петима мъже и три жени.

Най-яркото отсъствие сега е това на Антъни Иванов. Звездата на българското плуване, който в началото на годината отказа да подпише новия си договор с БФПС, остана извън състава заради липса на достатъчно добри резултати в коронните си дисциплини на 100 и 200 м бътерфлай.

Периодът за покриване на нормативи за първенството във Фукуока е от 1 март 2022 г. до 11 юни 2023 г. До края на тази седмица обаче няма повече състезания, на които 23-годишният търновец евентуално да се бори за квота.

 

АЛТЕРНАТИВА

Покрити два норматива Б за участие на световното първенство има Петър Мицин - на 200 и на 400 м св. стил. 17-годишният талант обаче не е включен в състава за шампионата при мъжете.

Вместо това тийнейджърът ще участва на европейското първенство за юноши (до 18 г.) в Белград през юли и на континенталния шампионат за младежи (до 23 г.) в Дъблин през август.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?