facebook
twitter

Спорт

Само един от хулиганите от мача отива на съд

284
 Нова тв
Йордан Сталев

Само един от хулиганите, причинили расистката истерия на мача България - Англия, ще бъде съден, съобщи прокуратурата.

В сряда МВР обяви, че са "установени 15 участници в незаконната проява, като за 9-има има събрани данни, включително и експертни справки (лицево-идентификационни)". А вчера стана ясно, че за 8 от задържаните за "отправяне на обидни реплики и жестове към присъстващи на стадиона лица" наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните данни "не са достатъчно за образуване на досъдебно производство". Материалите са върнати на началника на Първо РУ СДВР "за ангажиране на виновните осем лица с административно-наказателна отговорност по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия."

Деветият - Ц. Гечев (18 г.), е привлечен към наказателна отговорност по чл. 325, ал. 2 НК (хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм). Обвинението е, че въпросният Гечев по време на мача "е показвал среден пръст, нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, обърнал се с гръб към игрището, свалил си сивото долнище (анцуг) и на два пъти си показал задните части, като деянието се отличава с изключителен цинизъм". Хулиганът е осъждан и в момента е в изпитателен срок.

Засега обаче няма официална информация от Специализираната прокуратура след акцията в сградата на БФС. Засега се знае, че е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група с участие на длъжностни лица, извършвала престъпления срещу спорта. Не се съобщава кои са тези лица, но индикациите са, че са от Съдийската комисия. Нейният председател Йордан Сталев и мениджърът на футболните съдии Илонка Джалева вече бяха разпитвани по време на акцията на ГДБОП. 

Спортният министър Красен Кралев вече даде да се разбере, че именно Сталев е един от замесените. "В момента тече разследване на БФС по член 321, алинея 6 от Наказателния кодекс, която се отнася за "Престъпления против спорта", по-конкретно "корупционни престъпления", което касае дейността на Съдийската комисия към БФС и нейния председател Йордан Сталев", написа Кралев във Фейсбук в сряда.

По неофициална информация органите на реда са използвали СРС, т.е. има засечени разговори. Още не е потвърдено официално, но се знае и че има замесени действащи рефери.

Все още няма коментари

Още

Зам.-министърът и братя Бобокови вече са обвиняеми

29.05.2020

Обновена

14094 52
Проверка откри 1426 незаконни сметища в страната

29.05.2020

314
Разследващи полицаи са арестувани при получаване на подкуп

29.05.2020

1983 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×