Медия без
политическа реклама

"Реал" и "Барселона" кроят общ бизнес с марката "Ел Класико"

Испанската футболна лига е против идеята на двата гранда да регистрират наименованието като запазена марка

25 Яну. 2023
Въпреки че отборите им са големи съперници на терена, президентите на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес (вляво) и на "Барселона" - Жоан Лапорта, демонстрират добро разбирателство по бизнес въпроси - първо за Суперлигата, а сега и за "Ел Класико".
ЕПА/БГНЕС
Въпреки че отборите им са големи съперници на терена, президентите на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес (вляво) и на "Барселона" - Жоан Лапорта, демонстрират добро разбирателство по бизнес въпроси - първо за Суперлигата, а сега и за "Ел Класико".

Двата испански гранда - "Барселона" и "Реал" (Мадрид), влязоха в изненадващо съдружие и решиха да регистрират заедно названието "Ел Класико". Именно така фенове и медии наричат мачовете между двата отбора, които привличат интереса на цял свят.

Новината дойде от барселонското издание "Спорт", като уточнението е, че името все още не е патентовано, а само е постигнато споразумение за това между президентите на "Реал" Флорентино Перес и на "Барселона" Жоан Лапорта.

При всички случаи съвместните действия на двата най-големи испански клуба означават, че те ще оставят съперничеството си на терена, а извън него ще влязат в съдружие за общ бизнес. Все още не са обявени следващите стъпки след запазването на марката "Ел Класико", но предположенията на испанските медии са, че ще се търсят маркетингови изгоди в международен план. Предполага се също, че плановете включват изиграването в чужбина на приятелски срещи под името "Ел Класико". Възможно е да бъде отворена и цяла бизнес ниша, която да капитализира футболното съперничество между двата клуба.

Първоначалната реакция на испанската футболна лига обаче не е положителна спрямо тези намерения. "Двата клуба поискаха регистрация на търговската марка "Ел Класико" за редица територии като Испания и останалите страни от Европейския съюз, Бразилия, Мексико и Сингапур, но това не е направено все още. Ла Лига изрази своето несъгласие с този опит за регистрация", обявиха от офиса на Ла Лига. Допълнено бе, че марката "Ел Класико" е широко защитена на международно ниво и в момента се проучва цялата процедура, по която двата клуба се опитват да направят регистрацията.

При всички случаи това е нов фронт на конфронтация между "Барселона" и "Реал" от една страна и испанската футболна лига от друга, след като президентът на организацията вече изрази остро несъгласие относно опитите да се организира Суперлига. Двата испански гранда, както и "Ювентус" все още не са се отказали от идеята. Преди дни Жоан Лапорта отново се изказа оптимистично за осъществяването на идеята за Суперлигата, въпреки първоначалния отказ на УЕФА.

"През март или април Съдът на Европейския съюз ще се произнесе. Това ще бъде много важно решение и аз мисля, че то ще бъде в полза на клубовете. Искаме управлението да принадлежи на клубовете. Ако решението е благоприятно, мисля, че Суперлигата ще бъде реалност през 2025 година", коментира той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата