Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пълният с чужденци "Берое" е с най-млад състав в Първа лига

На обратния полюс са "Ботев" (Вр) и "ЦСКА 1948"

BEROE.BG
Пред първата част на домакинския мач срещу "Крумовград" (2:0) с капитанската лента на "Берое" символично бе единственият българин в стартовия състав - 21-годишният Божидар Пенчев (вдясно). След излизането му на почивката лентата сложи влезлият на мястото му Васил Василев (17 г.).

Началото на сезона в Първа лига донесе интересен нов лидер по отношение на най-млад състав в дивизията. Оказа се, че това е "Берое", който се подсили почти изцяло с чужденци.

По данни на авторитетния сайт за база данни Transfermarkt, средната възраст на състава на старозагорци е точно 23 г. Трябва да се подчертае, че основен принос за това е предприетата политика на новото клубно ръководство - залагане най-вече на южноамериканци, но и на млади български футболисти от школата.

След като през миналата седмица опитният капитан Симеон Мечев (33 г.) се раздели с отбора и премина в "Локомотив 1929" (Сф), в "Берое" останаха осем българи. Това са защитниците Викторио Вълков (17 г.) и Атанас Йорданов (21 г.), халфовете Александър Петров (18 г.), Дамян Йорданов (18 г.), младежкият национал Божидар Пенчев (21 г.), Денислав Станчев (23 г.) и Стефан Гаврилов (23 г.), както и нападателят Васил Василев (17 г.). Всички те са под 25 г., а четирима са дори под 20. При това от тях досега не са играли само Станчев и Атанас Йорданов.

Аржентинският треньор на "Берое" Густаво Араголаса потвърди покрай раздялата с Мечев, че държи да налага млади футболисти и те да играят редовно: "Говорихме с Мечев. Той няма нашите виждания. Аз предпочитам да играе момче на 17 години, а не такъв на 33. Горд съм с младите, виждам как се подобряват. Мисля, че това е бъдещето на "Берое".

Отделно статистиката на "Берое" се подхранва и от няколко чужденци, които са на и под средната възраст от 23 г. - аржентинците Енцо Еспиноса (22 г.), Тиаго Сейхас (22 г.), Лучано Скуадроне (23 г.) и Енцо Ойос (23 г.), венецуелското крило Бруно Шмуц (20 г.), еквадорският нападател Марк Севайос (22 г.) и парагвайският защитник Хосе Ариас (22 г.). В тази група ще попадне и най-скъпото лятно попълнение на клуба - аржентинският нападател Сантиаго Годой (22 г.), който очаква до края на август да получи работна виза.

Следващият по средна възраст е "Левски" с 23.2 г., като за това помогна привличането в първия състав на 17-годишните юноши Давид Михалев, Преслав Бачев, Александър Божилов и сина на Христо Йовов - Кристиян. От тях обаче игрови минути има само Бачев. Иначе на и под средната възраст за тима са вратарят Пламен Андреев (18 г.), Асен Митков (18 г.), Марин Петков (19 г.), Джавад Ел Джемили (20 г.), Хосе Кордоба (22 г.), Роналдо (22 г.), Рикардиньо (22 г.) и Патрик-Габриел Галчев (22 г.), които получават редовно от треньора Николай Костов възможност да играят. "Левски" може да се похвали и с най-млад стартов състав до момента през сезона (22.5 г. средно) - при домакинската загуба с 1:2 от "ЦСКА 1948".

Съвсем близо по средна възраст е "Пирин" (23.3 г.), който в момента заема трето място в тази класация. Това се обуславя с напускането на доста от опитните футболисти и заместването им с млади играчи.

Прави обаче впечатление голямото отстъпление на "Ботев" (Вр), който през сезон 20211/22 разполагаше с най-младия състав, а сега е с най-възрастния (27.5 г). А доста близо е "ЦСКА 1948", който със средна възраст от 27.1 г. заема предпоследната позиция.

Още по темата