Медия без
политическа реклама

Пловдив послуша премиера и развали концесията на ст. "Хр. Ботев"

Феновете на градския съперник - "Локомотив" (Пд), ще сезират прокуратурата за нанесени щети на общинския съвет за близо 2 млн. лв.

28 Дек. 2019
СПОРТАЛ
28 август: Бойко Борисов обещава довършване на стадионите на "Ботев" (Пд) и "Локомотив" (Пд) по време на церемонията по "подновяване" на строителните работи на ст."Христо Ботев"

Концесията на стадион "Христо Ботев" бе развалена по взаимно съгласие на днешната последна за годината сесия на пловдивския общински съвет с 37 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържал се". 

ПФК "Ботев" АД поиска наскоро прекратяване на концесионното споразумение с мотива, че срещу клуба имало заведени множество дела за връщане на суми на дружества, финансирани от фалиралата КТБ (бивш собственик на "Ботев"), а задълженията били в огромни размери. Всъщност искането бе след обещанието на премиера Бойко Борисов стадионът да бъде завършен с държавно финансиране.

В мотивите за решението е записано, че "Ботев" (Пд) не е плащал концесионно възнаграждение за 2016, 2017, 2018 и 2019 г., което е с общ размер 289 354, 65 лв., както и лихва за забавяне 34 687,52 лв. При развалянето на сделката концесионната гаранция от 482 000 лв. ще се прихване от общината срещу дължимите концесионни възнаграждения и лихви, според гласуваното решение. Също така инвестиционният проект и направените до момента инвестиции остават в полза на община Пловдив. 

Всичко това е само част от фасадата на едно дълго протакане и неплащане на дължими суми от страна на пловдивския футболен клуб. Концесията за стадион "Христо Ботев" бе сключена между "Ботев" (Пд) и общината през март 2013 г. със срок 35 години. По договора клубът трябваше да изгради на практика нов стадион на мястото на съществуващия, но след фалита на КТБ и напускането на страната на собственика на "Ботев" Цветан Василев работите по обекта замръзнаха през 2014 г.

Дейностите на стадиона бяха подновени от новия клубен президент Георги Самуилов с помпозна церемония 28 август 2019 г., на която присъстваха премиерът Бойко Борисов и доста министри. На нея Борисов, който тогава обикаляше предизборно с джипа си из страната, обеща пред събралите се футболни фенове помощ от държавата за стадионите на двата големи пловдивски отбора.

"Не искам да деля отборите. Не искам и вие да се карате. Ще помогнем и на "Ботев", и на "Локомотив". Но ще видим как върви строителството тук (б.р. - на "Христо Ботев"). Ако напредне, тогава ще помогнем. Действайте и накрая ще помогнем. Кранът не трябва да стои, без да работи", заяви тогава премиерът. А Самуилов гарантира, че стадионът ще бъде завършен.

Премиерът на България Бойко Борисов присъства при възобновяването на ремонтните дейности на стадион

Само няколко дни след местните избори се оказа, че всичко е било кьорфишек и строеж няма да има, заради обявените от Самуилов много стари задължения на "Ботев". След това откъм премиера Борисов дойде нов вариант: Преди месец той обеща държавно финансиране за довършване строителството на стадион "Ботев", но с условието да бъде развален концесионният договор.

Разбира се, общината веднага включи такава точка в дневния ред на последното си за 2019-а заседание, а феновете на "Локомотив" възроптаха бурно и обвиниха Бойко Борисов във фаворизиране на "Ботев". "Двойните стандарти буквално крещят... Това ли е най-нужното на града ни, че стигнахте дотам да уреждате един частен футболен клуб с нов стадион за милиони?!", написаха в официално обръщение те.

Днес част от "черно-белите" фенове присъства на сесията на общинския съвет, на която бе развалена концесията за стадиона на "Ботев". А още вчера фенклубът на "Локомотив" (Пд) излезе с ново пространно обръщение към кмета на Пловдив и общинските съветници, с което ги обвиняват, че с това решение се "прави опит за прикриване на вече нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде допуснато и причиняването на такива" и изчисляват щетите на близо 2 млн. лв.

Те заявиха, че ще сезират прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол заради нарушения. И изтъкват част от нарушенията:

"Концесионерът "Професионален футболен клуб Ботев" АД е бил в неизпълнение на поетите от него задължения по договора, а именно:

- за обезпечаване на задължението за изпълнение на инвестиционната програма са внесени единствено гаранции за 2013 г. и 2014 г., в размер на 331 000 лв. и 131 000 лв. Не са внесени гаранции за изпълнение за 2015г. – 166 000 лв., 2016 г. – 501 000 лв. и 2017 г. – 301 000 лв., или в общ размер на 968 000 лв. Гаранциите е следвало да бъдат внесени по сметка на общината в срок до 31 януари на съответната година;

- не е внесено годишното концесионно възнаграждение за 2016г., в размер на 62 322.54 лв. без ДДС, за 2017г., в размер на 68 258.02 лв, без ДДС, или в общ размер на 130 580.56 лв., без ДДС. Липсват данни и за внасяне на концесионно възнаграждение за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни възнаграждения са дължими и лихви за просрочие", се казва в обръщението.

И още: "Дори да се приеме изложеното в предложението до Общински съвет - Пловдив, че концесионерът е направил инвестиции в размер на 6 576 500 лв. от концесионната програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 14 450 000.00 лв., то неизпълнената част от инвестиционната програма е 7 873 500.00 лв. Тоест, Община Пловдив се лишава и от приход бюджета си под формата на неустойка в размер на 787 350.00 лв. /10% от неизпълнената част от инвестиционната програма в размер на 7 873 500.00 лв."

Още по темата