Медия без
политическа реклама

Отменен опит лиши щангиста Христов от бронзов медал в Токио 2020

03 Авг. 2021
Христо Христов държи 222-килограмовата щанга над главата си в последния опит в Токио, но журито не зачете резултата даради нарушение на правилата
Христо Христов държи 222-килограмовата щанга над главата си в последния опит в Токио, но журито не зачете резултата даради нарушение на правилата

20-годишният Христо Христов не можа да постигне мечтата си и не спечели медал в кат. 109 кг на олимпийския турнир по вдигане на тежести на игрите в Токио 2020. Щангистът от Варна направи чудесно състезание и подобри досегашните си лични постижения, като с последния си опит в изтласкването можеше да вземе бронзовото отличие, но в крайна сметка остана пети. 

Европейският вицешампион Христов изтласка 222 кг и събра двубой от 411. Опитът му първоначално бе зачетен с 2:1 съдийски гласа, но след това се събра 5-членното жури на състезанието и го отмени заради леко добутване с дясната ръка. Българският щаб оспорва това решение, но журито отхвърли това обжалване.

Добутване. Малко, но добутване... Журито имаше еднакъв критерий към всички в това състезание.

Posted by Делян Кючуков on Tuesday, August 3, 2021

Само два опита по-рано по същия начин бе отменено и подобно изпълнение на руснака Тимур Наниев на 221 кг, също за леко трепване в дясната лакътна става, с което журито поне показа еднакви критерии. 

Жалкото за Христов бе, че ако опитът на 222 кг му бе зачетен, той щеше да е бронзов медалист с двубой от 411, а сега с 408 кг (189 и 219) той остана на 5-о място.

Шампион стана световният рекордьор за юноши Акбар Джураев (Узб), който направи олимпийски рекорд в двубоя с 430 кг (193 и 237). Така той победи фаворита Симон Мартиросян (Арм), останал с 423 кг (195 и 228). Арменецът на втори поредни олимпийски игри остава със сребърно отличие.

Бронза, с последния си опит в изтласкването на 230 кг, взе Артурс Плесниекс (Лат), събрал двубой от 410 кг (180 и 230), а пред Христов завърши и Тимур Наниев с 409 (188 и 221).

"Приятели, всички видяхте какво стана. Чувствам се много ограбен, безкрайно съм разочарован - бяха първите думи на варненеца пред БНТ. - Не мога да коментирам решението на журито, не е мое право, но се чувствам ограбен. Сега ми трябва почивка, да преосмисля действията си. Ще се върна по-силен и ако успея да се класирам на следващата олимпиада, нещата ще са по-различни - гаранция!"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата