Quantcast
Отлагането на Токио 2020 ще коства на МОК поне $800 млн. | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Отлагането на Токио 2020 ще коства на МОК поне $800 млн.

93
 ЕПА/БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) очаква отлагането на игрите в Токио 2020 да коства на организацията поне $800 млн. Сумата вече е отделена под формата на "спасителен пакет" за олимпийското движение, съобщи президентът Томас Бах след видео заседание на изпълнителното бюро.

$150 млн. са предвидени за международните спортни федерации и националните олимпийски комитети. Все още обаче не е ясно как те ще могат да кандидатстват за помощ и дали има лимит на финансовата подкрепа, която може да получат.

Конкретно федерациите ще бъдат най-засегнати от отлагането на XXXII лятна олимпиада, тъй като няма как да разчитат на полагащия им се дял от приходите на МОК след игрите, оригинално планирани за периода 24 юли-9 август 2020 г. Бах все пак потвърди, че освен дял от спасителния пакет международните спортни организации ще получат и своите авансови плащания по програмата за олимпийска солидарност.

Също така базираните в Швейцария федерации ще могат да кандидатстват за местна държавна помощ, съгласувана между МОК и швейцарското правителство. Разходите по допълнителното субсидиране ще бъдат поделени 50:50 между олимпийската централа в Лозана и правителствения бюджет в Берн, като от него ще могат да се възползват единствено спортовете, чиито седалища са регистрирани в конфедерацията.

Останалите $650 млн. от спасителния пакет на МОК ще отидат в помощ на организационния комитет на Токио 2020. Те обаче ще покрият едва около 1/10 от допълнителните разходи по изместването на олимпиадата с една година, които правителството на Япония изчислява на около $6 млрд.

Със съвместно решение на МОК и домакините игрите бяха пренасрочени за периода 23 юли-8 август 2021 г. Бах отказа да коментира появилите се слухове, че олимпиадата въобще няма да се проведе, ако дотогава не е открита надеждна ваксина срещу коронавируса COVID-19.

"Сега работим с пълна отдаденост за успеха на Токио 2020 през 2021 г. и за провеждането на тази олимпиада в напълно безопасна среда за всички участници - заяви шефът на МОК. - Намираме се на година и два месеца разстояние от откриването на тези отложени игри. Не бива да подхранваме никакви спекулации за никакво бъдещо развитие на ситуацията."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Олимпиадата в Токио поскъпна с близо $2 млрд. заради пандемията

30.11.2020

71 1
МОК е готов да плати ваксините на олимпийските спортисти в Токио

16.11.2020

122
Токио вече връща пари на притежателите на билети за олимпиадата

11.11.2020

Обновена

422 1

Коментари

sega_reader

Няма никаква разлика между корумпираната шайка разбойници от УЕФА, ФИФА и МОК.

До ушите са в това, което плува във варненския залив.

Влез или се регистрирай за да коментираш