Медия без
политическа реклама

Осем участника на Мондиала искат да носят ленти в подкрепа на LGBTQ+

Още две членки на УЕФА игнорираха призива на ФИФА за придържане единствено към футбола по време на световното първенство

10 Ноем. 2022
Капитанът на английския национален отбор Хари Кейн вече носи лентата OneLove при равенството 3:3 с Германия от турнира Лига на нациите на 26 септември.
ЕПА/БГНЕС
Капитанът на английския национален отбор Хари Кейн вече носи лентата OneLove при равенството 3:3 с Германия от турнира Лига на нациите на 26 септември.

Нов скандал между участници на Мондиал 2022 и домакина Катар се очертава броени дни преди началото на първенството. Осем от участниците в турнира обявиха намерението си капитаните на техните отбори да играят на шампионата с ленти с надпис OneLove в подкрепа на правата на LGBTQ+. Тяхната постъпка ще е като форма на протест срещу игнорирането на универсалните човешки права от страна на Катар.

Интересното е, че всички участници са от Европа - Белгия, Дания, Англия, Германия, Нидерландия, Португалия, Швейцария и Уелс. Още две федерации, които членуват в УЕФА подкрепят тази инициатива - Швеция и Норвегия.

Сега осемте отбора ще очакват разрешение от ФИФА, за да може лентите да бъдат носени по време на мачовете. Тук също се получава конфликтна ситуация, тъй като световната футболна асоциация помоли вече всички 32 държави, които участват на Мондиал 2022 "да се придържат към футбола". Нещо повече - освен този протест с лентите OneLove, тези 10 футболни федерации са настояли от ФИФА да изпълни ангажимента си относно създаването на компенсационен фонд за работниците мигранти, които са участвали в строежа на стадионите и останалите обекти за първенството, а също така и за създаване на център в Доха за работници от чужбина. Все пак работна група от УЕФА за човешките и трудовите права отчете напредъка на Катар по отношение на правата на работниците мигранти чрез приети наскоро законодателни промени, но въпреки това призова за по-нататъшни действия.

"Ние приветстваме уверенията, дадени от правителството на Катар и от ФИФА относно безопасността, сигурността и участието на всички фенове, които пътуват до световното първенство, включително фенове на LGBTQ+. Въпреки това приемането на многообразието и толерантността означава и подкрепа за човешките права. Правата на човека са универсални и се прилагат навсякъде. ФИФА многократно се е ангажирала да даде конкретни отговори по два важни въпроса - компенсационния фонд за работниците мигранти и концепцията за център за работници мигранти, който ще бъде създаден в Доха. Ние ще продължим да настояваме да ни бъдат предоставени отговори. Ние вярваме в силата на футбола да направи по-нататъшен положителен и надежден принос към прогресивната устойчива промяна в света", се казва в изявление на десетте европейски федерации, които участват във въпросната работна група.

От футболната асоциация на Уелс вече изразиха категорично становище, че капитанът (б.ред. - Гарет Бейл) ще носи лента One Love, независимо от решението или санкциите на ФИФА. Селекционерът на тима Роб Пейдж допълни, че футболистите му са категорични в своите убеждения и няма да променят позицията си в Катар.

 

Поне 6750 мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар, откакто емирството спечели домакинството на футболния Мондиал 2022 преди 12 години. Реалният брой според в.

 

МАСЛО В ОГЪНЯ

Допълнително напрежение преди дни създаде посланикът на световното първенство по футбол Халид Салман, който заяви в интервю за германската телевизия ZDF, че хомосексуализмът е "проблем в главата". 

"Те (б.ред. - гостуващите фенове) трябва да спазват правилата в страната. Хомосексуализмът е "харам" (недопустим, забранен грях). Не съм човек, който прилага стриктно правилата на мюсюлманската религия, но знаете ли защо е "харам"? Защото това е проблем в главата", заяви Салман.

Хомосексуалността може да се наказва със смърт в Катар, а насърчаването на еднополовите връзки е незаконно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мондиал 2022, LBGTQ, УЕФА, ФИФА, футбол