Медия без
политическа реклама

Обвиненият в корупция и рекет Данчо Лазаров упорито мълчи

Инициативен комитет настоява за независим финансов одит във волейболната федерация

18 Ноем. 2019
БГНЕС
Иван Сеферинов, Александър Попов, Владимир Николов, Илия Динков и Атанас Рогачев (от ляво на дясно) застанаха пред медиите и призоваха за пълна промяна в българския волейбол.

Вече трети ден президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров не счита за необходимо да отговори на отправените тежки обвинения към ръководената от него структура. В петък инициативен комитет, предвождан от четири от най-големите клубове у нас, поде публична кампания за свалянето от власт на несменяемия от 2002 г. шеф и въвеждане на генерални промени в устава на централата.

Пред медиите в пресклуб "България" застанаха клубните президенти Александър Попов (ЦСКА), Владимир Николов ("Левски"), Иван Сеферинов ("Славия") и Илия Динков ("Марица", Пд). Те обявиха, че имат подкрепата на още шест клуба от мъжката Суперлига – "Хебър" (Пз), "Добруджа" (Дч), "Марек" (Дуп), "Дунав" (Рс), "Пирин" (Рзл) и "Черно море" (Вн), както и на втородивизионния "Виктория Волей" (Пд), чийто президент Атанас Рогачев също присъстваше на пресконференцията.

"Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по надолнището на българския волейбол. В общи линии ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото", посочи Владимир Николов.

Ръководената от Лазаров федерация беше директно обвинена във финансови машинации и прилагане на криминални практики спрямо клубовете.

"Федерацията отново работи по този начин, по който е работела в последните години – заяви Александър Попов. – В момента представители на федерацията са тръгнали из България, изнудват, заплашват, но не разбират, че това време мина. Непрекъснато ни звънят клубове – "малки", извинявайте за кавичките, които търпят рекет. Опитваме се да бъдем позитивни. Имаме някои опорни точки, които са добри както за клубовете, така и за целия български волейбол."

Основното намерение на инициативния комитет – освен премахването на Лазаров, е изработване на промени в устава на БФВ. Главната трябва да бъде въвеждането на мандатност за председателя на УС, като предложението е за въвеждане на максимум два мандата, както и премахването на изискването за президент на централата да може да се кандидатира само член на УС. Също така ще се настоява за пълен финансов одит на федерацията за 5-годишен период, извършен от външна фирма.

Попов прогнозира, че "до десет дни" може да бъде насрочена нова пресконференция, на която вече официално да бъде обявен кандидатът на опозицията при евентуално свикване на извънредно изборно Общо събрание. За да се случи това, трябва да бъдат събрани подписите на 1/3 от регистрираните членове на БФВ, т. е. на поне 43 клуба. Желаната дата за провеждане на такова събрание е 16 януари 2020 г.

Представителите на инициативния комитет обявиха, че очакват да бъдат подкрепени от държавните институции. Всички обаче отрекоха вече да са водили разговори с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Владимир Николов обаче отправи апел към министъра: "Моля министерството да забави малко финансирането на БФВ, поне до 16 януари. Защото практиката показва, че на клубове, развиващи малко или никаква дейност, са раздавани държавни пари в седмицата след общо събрание."

Още по темата