facebook
twitter

Спорт

Наказана за допинг кенийска лекоатлетка се оказа мъж

247
архив

Кенийската атлетка Шиейс Чепкосгей, която бе дисквалифицирана за употреба на допинг през 2017 г., се оказа мъж. Това бе разкрито в съда, където тя/той призна, че се казва Хилари Кипротич. Делото бе заради това, че е работил като медицинска сестра, без да има нужната квалификация. 

Чепкосгей бе наказана за допинг през 2017 г., след като в нейна проба след полумаратон в Малайзия през 2016 г, бяха открити няколко забранени вещества, включително тестостерон и андростерон. Международната асоциация по лека атлетика (IAAF) наказа кенийката за 4 години, а резултатите ѝ бяха анулирани със задна дата от октомври 2016 г.

Пред съда Чепкосгей разкри действителното си име и пол и обясни, че се приема като жена. "Аз съм мъж, но когато влязох в атлетиката, се регистрирах като жена", каза кениецът, който има три медала в международни маратони при жените. Въпреки разкритието на Кипротич той бе оставен в женски затвор, докато продължава делото срещу него за това, че е работил без право като медицинска сестра.

Ключови думи:

лека атлетика, допинг
Все още няма коментари

Още

Българската лека атлетика постави антирекорд

18.09.2019

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

990 1
Двама наши атлети получиха покани за световното първенство

16.09.2019

70
IAAF не пусна две руски шампионки на световното по лека атлетика

11.09.2019

161

Влез или се регистрирай за да коментираш

×