Медия без
политическа реклама

МОК заплаши Беларус с олимпийски санкции заради Лукашенко

Щангите може да отпаднат от програмата на следващата олимпиада, заяви Томас Бах

08 Окт. 2020
ЕПА/БГНЕС

Беларус е изправена пред спортни санкции, включително забрана за участие под националния флаг по време на олимпийските игри в Токио догодина, след обвиненията на местни спортисти, че националният олимпийски комитет (НОК) ги дискриминира заради политическите им убеждения и изказванията им срещу президента Александър Лукашенко.

МОК обяви, че разследва тези обвинения, и предупреди, че страната може да понесе наказание, защото подобна политическа връзка е нарушаване на олимпийската харта.

След вчерашното заседание на Изпълнителния борд на МОК президентът Томас Бах обеща на виртуална пресконференция, че ще "защити" беларуските спортисти, дори и ако Бордът вземе решение за санкции срещу НОК на Беларус. Германецът каза, че тогава те вероятно ще се състезават в Токио, но под неутрален флаг.

По-рано в писмо до МОК спортисти от Беларус, включително олимпийски медалисти, заявиха, че "много спортисти са изтезавани, бити и арестувани" заради изразяване на мнението си срещу режима на Лукашенко.

"Които не са съгласни с властите и използването на сила, са обект на различни форми на психологическо насилие и дискриминиране при спортни прояви от държавната власт, включително НОК и спортното министерство на Беларус: отстраняване, спиране от състезания, изваждане от националните отбори, постоянен психологически натиск и други форми на насилие", пише в писмото на Свободната асоциация на спортистите от Беларус, която призова Борда на МОК да спре годишните плащания към НОК и да им помогне.

Бах съобщи, че МОК е влязъл в контакт с НОК на Беларус, но след това е получил още оплаквания от спортисти, които той описа като "много притеснителни". Олимпийският президент призна обаче, че е получил уверения от НОК, че "спортистите ще продължат да се подготвят за игрите в Токио и за зимните в Пекин 2022, независимо от техните възгледи в тези трудни времена в Беларус", а също така, че селекцията за олимпийския тим за Токио "ще бъде базирана стриктно върху резултатите от големи спортни състезания".

И все пак в МОК са обезпокоени. "Много сме загрижени, заради информацията, която получихме, и затова ще я проучим и ще засилим нашето разследване - подчерта Бах. - В зависимост от това какво установим, Изпълнителният борд ще вземе решения. Олимпийската харта е много ясна: нито един НОК не може да е в нейно нарушение. В случай на нарушаване на хартата МОК ще предприеме действия, предвидени в нея, като винаги ще защитава спортистите."

 

Мрачно олимпийско бъдеще за щангите и бокса

Томас Бах обяви, че мястото на вдигането на тежести в олимпийската програма на игрите в Париж 2024 е под заплаха, защото МОК има "сериозни притеснения" за начина на ръководене на международната федерация (IWF). На заседанието на Борда на МОК е бил обсъден текущият мониторинг на IWF и най-вече антидопинговите мерки в щангите.

"Много сме загрижени за липсата на прогрес по отношение на реформите в устава на IWF и на липсата на независими съветници при тази процедура. Друго притеснение е за управлението, тъй като представителството на спортистите в IWF определено трябва да се засили. Говорим с федерацията и ще я съветваме, но същевременно в момента преразглеждаме програмата и квотата за щангисти на игрите в Париж 2024. Заявихме на IWF, че си запазваме правото да предприемем допълнителни мерки, които включват преразглеждане на мястото на вдигането на тежести в програмата на Париж 2024", допълни Бах.

Олимпийският президент заяви също така, че МОК е "силно разтревожен" от липсата на прогрес и при аматьорската боксова асоциация (AIBA). През май 2019 г. МОК отстрани AIBA от организиране на квалификациите и на олимпийския турнир в Токио, като ги възложи на независима олимпийска комисия, и назначи група за мониторинг, водена от президента на световната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович, да наблюдава процесите в бокса.

"Получихме доклад от мониторинговата група - каза Бах. - И мога да обобщя, че сме много разтревожени относно това, че няма напредък в управленските реформи в AIBA. Те говорят за избори за президент (б. р. - през декември), но ние не виждаме прогрес в управленските реформи, което е по-важното."

 

Токио 2020 представи план за икономия на $280 млн.

Пред Борда на МОК оргкомитетът на Токио 2020 представи план за "опростяване" на игрите, който да доведе до спестяване на $280 млн. Сред 50-те мерки в проекта са: съкращаване на броя на официалните лица с 10-15%; инфраструктурни реформи за спестяване на електроенергия; премахване на церемониите в селото на спортистите; редуциране на декорирането на олимпийските обекти с 30-40%; провеждане на някои от предолимпийските прояви онлайн; оптимизиране на транспортните услуги; намаляване на забавленията за зрители и т. н.

През декември 2019 г. бе съобщено, че бюджетът за Токио 2020 възлиза на $12.6 млрд. Оргкомитетът обяви, че само отлагането на игрите за следващото лято е коствало нови $800 млн.

 

Бах ще е единствен кандидат на изборите за президент на МОК

Бордът на МОК постави краен срок за подаване на кандидатури за президент - 30 ноември. Изборът ще е по време на 137-ата сесия на МОК в Атина (10-12 март 2021 г).

Томас Бах потвърди, че ще се кандидатира за втори пореден мандат, и най-вероятно ще бъде единствен кандидат. Към момента нито един член на МОК не е заявил готовност да се яви на изборите, а последните проучвания сред тях са, че няма и да има друг кандидат. 

Бордът на МОК насрочи и още една сесия - точно преди откриването на олимпийските игри в Токио идния юли.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?