Медия без
политическа реклама

МОК вкара крикет и три американски спорта на игрите в Лос Анджелис 2028

Скуошът ще дебютира в олимпийската програма

13 Окт. 2023
Крикетът е особено популярен в Азия. В момента в Индия се провежда световното първенство, като сред фаворитите са отборите на домакините, Пакистан, Шри Ланка (на снимката е шриланкиецът Дасун Шанака, който батира по време на мача с Пакистан)
Туитър
Крикетът е особено популярен в Азия. В момента в Индия се провежда световното първенство, като сред фаворитите са отборите на домакините, Пакистан, Шри Ланка (на снимката е шриланкиецът Дасун Шанака, който батира по време на мача с Пакистан)

Изпълнителното бюро на МОК одобри пет спорта, които ще бъдат включени в програмата на олимпийските игрите в Лос Анджелис 2028. Това стана във втория ден от заседанията на ръководството на комитета в Мумбай, а самото гласуване ще бъде формално проведено по време на сесията, която започва отново в Мумбай в неделя и ще завърши във вторник.

Допълнителните спортове за игрите след 5 години са крикет, флаг футбол, лакрос, скуош и бейзбол/софтбол.

Крикетът е категорично най-популярният в световен мащаб от петте спорта и това важи особено за най-многолюдната страна на планетата - Индия, където живеят близо 1.5 млрд. души. Крикетът, който в момента провежда световно първенство, е на особена почит в повечето страни от Британската общност и се завръща на олимпийски игри след далечната 1900 г.

Други три спорта са реверанс към домакина САЩ, тъй като са извънредно популярни там. Лакросът е широко разпространен ученически и колежански спорт. Флаг футболът е аматьорската разновидност на американския футбол. В него се състезават по-малко хора, играе се на по-малко игрище и контактът между играчите е категорично забранен. А бейзболът присъства на няколко олимпийски игри, включително и на последните в Токио 2020, но няма да го има в Париж 2024. Софтболът е негова разновидност за дами.

Скуошът, който е ракетен спорт и се играе в затворено пространство, като топката се удря в стена, е ракетен спорт и ще дебютира в олимпийското семейство.

Сред предложенията бе и карате, но този спорт отпадна в процеса на пресяване на кандидатурите. Така този контактен спорт, при чийто дебют в Токио 2020 Ивет Горанова стана олимпийска шампионка, няма да е на втори поредни игри, тъй като отпадна и за Париж 2024.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МОК, Лос Анджелис 2028

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?