Медия без
политическа реклама

МОК ще провежда и олимпийски е-игри

Първият най-голям форум на електронните спортове ще е през 2026 г., най-вероятно в Япония

20 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Е-спортовете се радват на все по-нарастваща популярност и на милиони зрители от цял свят

Електронните спортове се радват на експоненциален глобален ръст, забележително техническо развитие и все по-нарастваща популярност. Това не остана незабелязано от МОК, който започва организацията на първите олимпийски е-игри през 2026 г. А като най-вероятен домакин се очертава Япония.

Първата олимпийска седмица на е-спортовете в Сингапур през юни 2023 г. премина изключително успешно. Регистрирани са били повече от 500 000 зрители от цял свят, които са осъществили над 6 млн. гледания в онлайн канали на живо. Самите участници бяха 130, които си оспорваха призовите места в 10 различни електронни игри. 

Следващата стъпка бе направена на сесията на МОК миналия октомври в Мумбай, когато президентът Томас Бах говори за първи път за е-спортовете и отбеляза важността на използването на изкуствения интелект. 

Намеренията за е-олимпиада бяха подкрепени и от новогодишното послание на Томас Бах, в което той ясно очерта привлекателността на електронните спортове и възможностите, които се откриват от олимпийска гледна точка. В това изявление той потвърдиче Комисията по електронни спортове на МОК проучва създаването на такива игри:

А в началото на януари германецът очерта ключовите моменти в пътната карта по организацията. Той подчерта важността и дори автономността на тази нова форма на спорт. Това е и причината везните да се наклонят към варианта олимпийските е-игри да не са част от традиционните, а да са отделен форум, като ще стартират от 2026 г. и ще се провеждат също на 4 години.

Възможността първата е-олимпиада да е в Япония става все по-голяма, слад като кандидатурата на Сапоро за зимните игри през 2030 г. бе оттеглена. Според в. "The ​​Japan Times" контактите с МОК са засилени през първите седмици на 2024-а, която ще се превърне в годината, в която официално ще бъде обявено основаването на олимпийските игри по е-спортове. Това ще съвпадне и с първия турнир (през лятото) за Световната купа, учредена от Саудитска Арабия, която има амбицията да провежда състезанията ежегодно.

В свое изказване пред специализирания InsideTheGames от края на октомври Томас Бах се спря по-подробно на огромните възможности, идващи от възхода на електронните спортове (тази индустрия има годишен глобален оборот от $200 млрд.), и на необходимостта МОК да се възползва от това, преди да е станало твърде късно. 

„Има 3 млрд. души по света, които играят електронни спортове и видео игри - заяви олимпийският шеф. - Изчислено е, че над 500 млн. от тях се интересуват специално от електронните спортове, което включва виртуални спортове и спортни симулации. По-важното за нас е, че повечето от тях са на възраст под 34 години. Ето защо взехме стратегическото решение да се включим в е-спортовете. За да се възползваме от тези възможности и да управляваме рисковете, имаме нужда от нов начин на мислене - мисленето на младите хора. Трябва да им се доверим и да ги овластим защото скоростта на промяната ще бъде експоненциална."

Ключови думи:

МОК, е-спортове, Томас Бах

Още по темата