Медия без
политическа реклама

МОК: Решението ни не променя хода на войната в Украйна

Олимпийският президент Томас Бах отново защити допускането на руски и беларуски спортисти в Париж 2024

26 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Томас Бах

Президентът на МОК Томас Бах обяви, че не се страхува от бойкот на игрите в Париж 2024 от страна на Украйна заради допускането на руски и беларуски спортисти.

69-годишният германец дори изтъкна, че е доволен от решението, което взе изпълкомът на олимпийския комитет на 8 декември. Пред в. "Велт ам Зонтаг" Бах се аргументира с това, че допуснатите руснаци и беларуси трябва да се състезават като неутрални - без знаме, без национална идентификация и без химн, както и че нямат право да принадлежат към военните структури или службите за сигурност в своите страни, включително да са членове на спортни организации под егидата на тези структури. Сред аргументите му е и, че "цедката" по тези критерии ще е много ситна и, че досега едва шестима спортисти с руски паспорти са успели да преминат олимпийски квалификации.

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.

"Да не изпълним всички искания на Украйна не означава да подкрепим войната, особено след като показахме безпрецедентна солидарност с украинските спортисти от началото на пълномащабната инвазия. Защо Украйна трябва да наказва своите спортисти за действията на руската армия и да лишава от мечтата им за олимпийските игри?", чуди се Бах.

Той твърди още, че "това решение няма да промени хода на войната в Украйна в полза на Русия". "То още веднъж показва на света значението на санкциите срещу това правителство [на Русия]“, допълва той.

Според олимпийския шеф острите реакции срещу решението на МОК, както от Украйна "означават, че очевидно сме намерили добър среден път".

 

Още един спорт забрани на своя глава руското участие

Състезателите от Русия и Беларус по конен спорт окончателно бяха лишени от възможността да участват на олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това обяви Международната федерация по конен спорт (FEI) в официално становище. Така FEI последва "Световната атлетика" (World Athletics), която часове след решението на МОК за допускане на руснаци и беларуси обави, че няма да се съобрази и забраната за лекоатлети от тези страни остава в сила.

В случая от FEI се мотивират, че състезателите от Русия и Беларус не са участвали в основните турнири от март 2022 г. насам (б.р. - заради издадена забрана за участие, продиктувана от войната срещу Украйна), съответно не са успели да натрупат необходимите точки, които са им позволят да се класират за олимпийските игри.

"Съгласно системите за олимпийска квалификация за конните спортове, индивидуалното класиране за игрите се осигурява чрез олимпийските ранглисти на ФЕИ за прескачане на препятствия, дресура и езда, които обхващат периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. Тъй като руските и беларуските спортисти не са се състезавали в състезания на FEI от 2 март 2022 г. насам, на олимпийските игри в Париж през 2024 г. няма да има представители на тези държави", се казва изявление на федерацията по конен спорт.

 

Ключови думи:

Томас Бах, МОК, Париж 2024

Още по темата