Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК реабилитира двама чернокожи американци половин век по-късно

75-годишният Винсънт Матюс вече няма забрана да посещава игрите, но Уейн Колет е покойник от 12 г.

12 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Ръководеният от президента Томас Бах изпълнителен комитет на МОК отмени наложената преди 50 години доживотна забрана на двамата американски спринтьори, единият от които не доживя реабилитацията си.

Международният олимпийски комитет (МОК) отмени наложената преди половин век доживотна забрана на двама чернокожи американски атлети да присъстват на олимпийски игри. Става дума за Винсънт Матюс, който на 16 декември ще навърши 75 г., и Уейн Колет, който почина на 60 през 2010 г.

След заседание на изпълкома на МОК до американския олимпийски и параолимпийски комитет (USOPC) е изпратено писмо, в което се казва, че "...ще бъде приета заявка за акредитация на Винсънт Матюс за всяка бъдеща олимпиада".

Преди точно 50 години американците са санкционирани заради "неуважение към олимпийското движение", проявено по време на церемонията по награждаване на призьорите в спринта на 400 м от игрите в Мюнхен `72. Във въпросното състезание Матюс печели златен медал, а Колет - сребърен, а на почетната стълбичка двамата демонстративно си приказват с ръце на кръста, докато звучи химнът на САЩ.

На заседание на олимпийското движение през 1972 г. тогавашният президент Ейвъри Бръндидж - самият той американец, привиква шефа на националния комитет на САЩ Клифърд Бък и члена на МОК Дъглас Роби, за да ги уведоми за взетото решение. Той напомня на своите сънародници, че това е вторият подобен протест след прочутите вдигнати юмруци на призьорите на 200 м от игрите в Мексико `68 Томи Смит и Джон Карлос.

Решението за отмяна на доживотната забрана на Винсънт Матюс и покойния Уейн Колет беше предизвикано след жалба от генералния секретар на карибската асоциация на националните олимпийски комитети Брайън Луис лично до президента на МОК Томас Бах.

"Решението е позитивна стъпка - коментира Луис. - Признателен и благодарен съм на президента Бах и на изпълнителния комитет, че приеха присърце въпроса и се произнесоха своевременно."

Още по темата