facebook
twitter

Спорт

МОК призова федерациите за бойкот на Испания заради Косово

Олимпийският комитет настоява страната да не получава домакинство на международни състезания
493
ЕПА/БГНЕС
Схватка между сръбкинята Йована Прекович (вляво) и Аделина Рама от Косово в кат. 61 кг "кумите" на световното в Мадрид. На гърба на Рама е абревиатурата на косовската федерация (KKF). На екипите на каратистите от всички останали страни стояха международно утвърдените съкращения на държавите им: В случая с Прекович - SRB.

Международният олимпийски комитет (МОК) открито призова световните спортни федерации да не дават домакинства на големи първенства на Испания. Причината е дискриминация спрямо състезатели от Косово, които не можаха да участват под флага на своята страна на световното първенство по карате в Мадрид.

От МОК заявиха, че испанското правителство първо трябва да гарантира, че няма да има дискриминация към косовските спортисти. Испания още не е признала Косово за независима държава. Затова, според зам. генералния директор на МОК Пере Миро, федерациите не трябва да дават домакинства на страната, докато някои спортисти не могат да се състезават под своя флаг.

"Ако испанското правителство не гарантира достъпа не само на Косово, но и на всички спортисти да се състезават, трябва да предупредим федерациите, че докато това не се реши, не трябва да има международни състезания там", каза Миро, който е и директор на комисията за връзки с националните олимпийски комитети.

Косовските каратисти носеха на екипите си инициалите на федерацията си (KKF), но в резултатите и на таблата в залата бяха изписвани като спортисти на световната федерация по карате (WKF). По-рано спортисти от Косово участваха на Средиземноморските игри като "Национален олимпийски комитет на Косово", а флагът на страната, която е пълноправен член на МОК от 2014 г., бе забранен за издигане на състезанията. 

Миро все пак се застрахова, че думите му са само препоръка, а не забрана: "Не можем да накажем държава или да кажем, че тя не може да организира състезания. Но сме готови да кажем това, което казваме сега: Световни федерации, молим, преди да дадете някое състезание, уверете се, че спортистите ще бъдат добре дошли в Испания."

МОК отказваше да осъди официално решението на испанското правителството, макар президентът Томас Бах да призова спортът "да покаже зъбите си". По-рано тази година МОК препоръча да не се дават големи първенства на Сърбия и Косово заради политическото напрежение между тях. Това стана, след като състезатели от Косово два пъти не бяха допуснати до европейското по карате в Нови Сад през май.

Ключови думи:

МОК
Все още няма коментари

Още

Брейк измества бейзбола и каратето от олимпийските игри в Париж `24

21.02.2019

690 18
МОК си строи нова квартира за над $200 млн.

13.02.2019

25
МОК прати 41 въпроса на AIBA за бъдещето на бокса

08.02.2019

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

×