Медия без
политическа реклама

МОК планира ваксиниране на всички олимпийци, за да спаси игрите

23 Яну. 2021
Токио 2020

Международният олимпийски комитет (МОК) работи със Световната здравна организация (СЗО) над програма за ваксиниране срещу COVID-19 на всички спортисти, които имат, или ще спечелят в следващите месеци, квоти за олимпийските игри в Токио това лято, съобщава английският вестник "Телеграф".

Според статията, приоритет за МОК е най-вече ускоряването на процеса по ваксиниране на спортистите, в чиито държави все още не са започнали националните програми за ваксиниране срещу коронавируса. Вече са проведени срещи с представители на програмата на СЗО, наречена COVAX, която е насочена към ваксиниране в развиващите се страни.

Източници, близки до преговорите, твърдят пред "Телеграф", че въпрос за приоритетен достъп до ваксини в ущърб на уязвими групи от населението все пак не се повдига, но също така и че споразумение между МОК и СЗО за ваксиниране на спортистите може да повдигне "определени дебати".

По думите на шефа на британската олимпийска асоциация Анди Енсън, новият план за подпомагане на ваксинацията в "малките страни" е сериозен проблем за МОК. Енсън потвърждава, че МОК е в "тясно сътрудничество" с програмата COVAX.

"Мисля, че те ще продължат да работят над това да направят ваксината максимално достъпна за хората, които трябва да пътуват за Япония. За нас това е важно", допълва Енсън.

В началото на януари дългогодишният член на МОК Ричард Паунд обяви, че приоритетно ваксиниране на елитните спортисти срещу COVID-19 по целия свят е "най-реалистичният вариант" да се гарантира, че олимпиадата в Токио ще се проведе. Той бе първият член на олимпийското движение, който изрече на глас подобна възможност, която би спасила игрите.

Вчера пък огромен обществен резонанс предизвика статия в друг британски вестник - "Таймс". В нея се твърди, че в японското правителство на практика вече е взело решение, че няма надежден начин за провеждане на олимпийските игри тази година и властите вече обмислят как страната да осъществи домакинството си в следващата възможна година от олимпийския цикъл - 2032 г. А също и, че се търси достоен и безболезнен начин да поднесе новината.

Кой ще е първият официален източник, който ще съобщи новината, че олимпиада в Токио няма да има, поне не в обозримо бъдеще? Това сякаш е единствената неяснота покрай изглеждащите обречени заради пандемията от коронавирус XXXII летни игри.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?