Медия без
политическа реклама

МОК обяви 25 неутрални руснаци и беларуси за Париж 2024

Г-7 подкрепи френското предложение за временно примирие по време на олимпийските игри

16 Юни 2024
През последните месеци в Париж се проведоха редица протести с призиви за пълно изключване на Русия от олимпийските игри. МОК все пак реши да допусне състезатели с неутрален статут и при строги ограничения.
ЕПА/БГНЕС архив
През последните месеци в Париж се проведоха редица протести с призиви за пълно изключване на Русия от олимпийските игри. МОК все пак реши да допусне състезатели с неутрален статут и при строги ограничения.

Общо 14 руски и 11 беларуски спортисти бяха включени от МОК в първия списък с "индивидуални неутрални спортисти" (AIN), които имат право да се състезават на олимпийските игри в Париж 2024. Началната селекция бе публикувана от централата в Лозона в събота. Спортистите трябваше да се класират за XXXIII лятна олимпиада и да преминат двойна проверка - първо от международните спортни федерации и след това от самия олимпийски комитет, за да докажат, че не подкрепят активно войната в Украйна или имат някакви връзки с армиите на своите страни.

Сред допуснатите състезатели най-много са борци - 16. Има и звездното присъствие на шосейния колоездач Александър Власов, както и на олимпийския шампион на батут Иван Литвинович. Двама са щангисти. Също така от олимпийския комитет са включили "таекуондо" като цяло, макар и без конкретни имена. През следващите дни специалната комисия ще оцени спортисти от други спортове.

Пълната версия на началния списък бе публикувана на сайта на МОК и може да бъде видяна тук.

След като първоначално забрани на спортистите от Русия и Беларус да участват в световния спорт след инвазията в Украйна през февруари 2022 г., МОК коригира правилата си, за да позволи участието им под неутрален флаг, при спазване на строги условия и с изключение на отборни състезания. Миналия март от Лозана заявиха, че очакват 36 руснаци и 22 беларуси на игрите в Париж "според най-вероятния сценарий" и "максимум" съответно 55 и 28. Това би било в пъти по-малко от общо 330 руснаци и 104 беларуси, които участваха в Токио 2020.

МОК ще актуализира списъка си с получаването на окончателните резултати от квалификациите. Със сигурност няма да има лекоатлети, тъй като Световната атлетика (WA) наложи пълна забрана за руснаци и беларуси на олимпиадата.

В петък Юлия Ефимова, която има три олимпийски медала в бруста, стана първата руска плувкиня, получила неутрален статут за Париж 2024, въпреки че все още няма покрит норматив. Също така тя разкри, че все още няма и виза за пътуване до Франция.

Според приетия от МОК регламент неутралните спортисти нито ще участват в церемонията по откриването на Сена на 26 юли, нито ще присъстват в официалната таблица за медали. През март олимпийският комитет създаде специално знаме с абревиатурата AIN на зеленикав фон, както и кратка музикална композиция без текст, която ще служи като техен химн, ако спечелят олимпийска титла.

МОК е създал специални химн и флаг за спортистите от Русия и Беларус, които ще се състезават като неутрални на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024. Това се казва в прессъобщение след заседанието на Изпълкома в Лозана.
Руските и беларуски спортисти, които успеят да се квалифицират и същевременно да покрият всички критерии на МОК за участие на олимпийските игри в Париж 2024, ще бъдат допълнително проверени от независими анализатори.

 

ОЛИМПИЙСКО ПРИМИРИЕ?

Същевременно лидерите на страните от Г-7 единодушно подкрепиха френското предложение в заключителното комюнике на срещата на върха да се включи искане за временно примирие в глобалните конфликти по време на предстоящите олимпийски игри в Париж 2024 (26 юли - 11 август). Това съобщи италианският министър-председател Джорджа Мелони, която бе домакин на срещата в Борго Еняция (13-15 юни).

"Апелът на Г-7 е всички страни да спазват олимпийското примирие, индивидуално и колективно. Това е френска молба, добра молба, тя беше включена единодушно", каза Мелони по време на заключителната пресконференция.

Стремежът към преустановяване на въоръжени конфликти в рамките на олимпийско примирие е дългогодишна традиция и в заключителното комюнике се споменава резолюция на Общото събрание на ООН по този въпрос, приета през ноември. Френският президент Еманюел Макрон заяви през април, че ще работи за постигане на примирие по време на олимпиадата. Той поясни, че има предвид както и Украйна, така и Близкия изток и Судан.

В онзи момент Русия реагира хладно на предложението за временно спиране на офанзивата в Украйна и заяви, че "Киев може да го използва като възможност за прегрупиране и превъоръжаване".

Русия ще бъде помолена да прекрати огъня в Украйна по време на олимпийските игри в Париж 2024 от 26 юли до 11 август. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за украинския ТВ канал ТСН.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024, МОК

Още по темата