facebook
twitter

Спорт

МОК: Боксът остава на олимпиадата, но без федерация

Дълговете на международната асоциация може да нараснат до $30 млн. заради отнетия лиценз
105
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах говори пред делегатите на 134-тата сесия. Късно вчера те приеха промени в процедурата по кандидатстване за домакинство на игри, като я направиха по-опростена, за да не се отказват рано градовете кандидати.

Международният олимпийски комитет (МОК) окончателно отне лиценза на международната асоциация по аматьорски бокс (AIBA), но остави спорта в олимпийската програма за игрите в Токио 2020. Още през май Изпълкомът на МОК препоръча AIBA да загуби статута си заради редица нарушения, свързани с управлението на финансите, със съдийството и етичния кодекс. На 134-тата сесия в Лозана вчера членовете на МОК взеха единодушно решение да изключат асоциацията. Това стана само ден преди днешното заседание на изпълкома на AIBA в Женева. 

МОК създаде работна група, която да ръководи боксовите турнири на олимпийските игри. Неин шеф е президентът на международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Уатанабе. Групата ще организира и 4-те квалификационни турнира за олимпиадата, които ще се проведат от януари до май 2020 г. в Буенос Айрес (Арж), Лондон (Вбр), Дакар (Сен) и все още непосочен град в Китай. На самата олимпиада ще има 13 категории - 8 при мъжете и 5 при жените, като планът е да участват 286 боксьори (186 мъже и 100 жени).

AIBA ще получи шанс да си върне лиценза след Токио 2020. Асоциацията обаче трябва да изчисти всички проблеми с управлението си. Разследването срещу нея тръгна, след като Гафур Рахимов, когото финансовото министерство на САЩ смята за един от водещите престъпници на Узбекистан, бе избран за президент, макар МОК да призова това да не се случва. Впоследствие узбекът се оттегли от поста си, но това не спаси лиценза на асоциацията. Шефът на разследващата комисия на МОК - сърбинът Ненад Лалович, който е президент и на световната централа по борба, обяви, че AIBA трябва да се промени.

"Промените трябва да бъдат въведени много бързо. Те (във федерацията) трябва да са готови да поемат управлението на спорта след Токио 2020. Ако не успеят, бъдещето няма да е много бляскаво. Сега помагаме на спортистите да спасят собствения си спорт. AIBA трябва да се реформира, трябва да се промени, а само това ще даде резултати в дългосрочен план. Опитахме се да сме техни партньори, но те не отговаряха години наред. Надявам се да намерим път от тази криза", каза Лалович.

В момента дълговете на AIBA заради лошото управление са $17 млн., но по думите на Лалович те може да нараснат до $30 млн. заради отнемането на лиценза. "В това отношение се появява въпросът дали AIBA може да работи в интерес на спортистите и да подкрепя развитието им", допълни сърбинът. 

От МОК обявиха, че ще се опитат да изчистят съмненията за уредени мачове и корупция в съдийството в бокса. "Иначе се губи вяра не само в бокса, но и в олимпийските игри и в МОК", заяви Моринари Уатанабе, шефът на работната група, която ще ръководи бокса. Президентът на МОК Томас Бах обаче каза, че все още има притеснения за съдийството на боксовите мачове.

Все още няма коментари

Още

Кола блъсна и уби олимпийски и световен шампион по бокс
Кола блъсна и уби олимпийски и световен шампион по бокс

17.07.2019

12
AIBA разследва българката - шеф на световния женски бокс

16.07.2019

488
Пранди: Избрах волейболисти, които умеят да са кооперативни

11.07.2019

160

Влез или се регистрирай за да коментираш

×