Медия без
политическа реклама

ММС и щангите подписват до дни споразумение за финансиране

Частен спонсор платил дълга на БФВТ към международната федерация

15 Май 2024ОбновенаДЕЛЯН КЮЧУКОВ
От 7 май Карлос Насар (на снимката), Божидар Андреев и Иван Димов са на лагер в "Спорталас" (Вн) и се подготвят за игрите в Париж 2024

Намерено е решение на проблема с финансирането на федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) и до дни ще бъде подписан договор със спортното министерство (ММС).

По информация на "Сега" президентът на БФВТ Антон Коджабашев има среща със служебния министър Георги Глушков, на която ще се сключи споразумение за разсрочване на задълженията на щангите към ММС, за да може да бъде подписан и договорът за държавно финансиране за 2024 г.

Последната пречка бяха проблемите на БФВТ с НАП. Федерацията по щанги обаче наскоро се е споразумяла с приходната агенция за изчистване на задълженията си към нея. Те бяха около 150 000 лв. за неизплатени осигуровки на националните състезатели, но в НАП вече са внесени 40 000 лв., а останалите ще се изплащат по договорена схема.

Така най-вероятно БФВТ ще получи държавното финансиране за 2024 г. През януари то бе планирано да е около 1.6 млн., лв., но вече минаха 5 месеца от годината и затова сумата пада на близо 980 000 лв.

Днес и ММС съобщи официално, че пречка пред договора за финансиране на дейността на щангите са задълженията към НАП. От министерството посочиха и какви суми му дължи БФВТ (те ще бъдат разсрочени с подготвеното споразумение) - 108 639 лв. от предишна договорка на федерацията с ММС; 4401.31 лв. за наеми и консумативи; и неусвоени субсидии за 86 208,83 лв., които трябва да се върнат.

От спортното министерство обявиха също така, че независимо от всички проблеми 20 от лицензираните 33 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024 г., като предстои подписването на договорите им в най-кратък срок.

Освен това, уверяват от ММС, дори и да не се стигне до договор за финансиране на БФВТ, тримата щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов, "ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с квоти".

Утре президентът на БФВТ Антон Коджабашев и генералният секретар Димитър Димитров ще дадат пресконференция, на която трябва да обявят, че финансовите проблеми са изчистени.

 

СПОНСОР ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ IWF

Няма да има проблеми от страна на международната федерация (IWF) за олимпийското участие на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов. Те можеше да получат забрана, заради задължение от $36 000, които БФВТ (по времето на предишния президент Ариф Маджид) не беше платила за организацията по допингконтрола на Евро 2020 през февруари в София.

Оказва се, че председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ и бивш член на УС на федерацията по лека атлетика Асен Христов е осигурил дължимата сума. За това съобщи на профила си във "Фейсбук" бившият спортен министър от ГЕРБ Красен Кралев, който разкрива, че всичко е станало след разговори между служебния спортен министър Георги Глушков и Асен Христов.

Както "Сега" писа, в ММС на ръководни позиции при служебното правителство се оказаха все кадри, свързани с ГЕРБ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?