Медия без
политическа реклама

Мими Христова спечели втори медал за борците ни на световното

Националите ни обаче все още не са завоювали нито една квота за Париж 2024

20 Септ. 2023
bul-wrestling
Мими Христова и треньорът на националките Петър Касабов се радват след спечеления медал

Мими Христова спечели втори бронзов медал за българската борба от световното първенство в Белград. В неолимпийската категория до 65 кг двукратната еврошампионка тушира само за две муните беларускинята Татяна Паулават.

Христова достигна до малкия финал, след като мина през репешажи. На старта тя победи с технически туш (10:0 т.) монголката Тувшинжардал, но след това бе надвита с 11:2 т. от Мейси Килти. Американката обаче се класира за финала и така изтегли българката до репешажите. Там Христова тушира за 1 минута рускинята Валерия Суворова по пътя към бронзовото отличие.

Втората ни представителка, която стигна до репешажи - бронзовата медалистка от Токио 2020 Евелина Николова, обаче не успя да стигне до схватка за отличие. В олимпийската кат. 57 кг тя бе туширана от нигерийката Одунайо Адекуройо и така не успя да спечели квота за Париж 2024.

Бившата световна шампионка (2021 г.) Биляна Дудова стартира с убедително 6:1 над виетнамката Тай Ма Нгуен в кат. 62 кг, но после бе победена с 4:0 т. от Сакура Мотаки (Яп), бронзова медалистка от световното през 2022 г. Японката продължи напред и Дудова ще се надява тя да се класираза финала, за да я изтегли на репешажи.

Същите надежди има и еврошампионката в кат. 69 кг Юлияна Янева, която също бе спряна от японка - Ами Ишии, която я надви с 8:4 технически точки. Ишии също има шанс да стигне до финала.

Засега обаче нито един български борец не е успял да спечели квота за Париж 2024. Световното първенство в белградската "Щарк Арена" е първа олимпийска квалификация и място на игрите получават първите петима от всяка олимпийска категория. Засега нашите имат дата бронза - на Мими Христова и на Рамазан Рамазанов (кат. 70 кг) в свободния стил при мъжете, но и двете отличия са в неолимпийски категории.

Борците ни ще имат още два шанса за печелене на квоти - на европейската квалификация в Баку (4-7 април 2024 г.) и на световната в Истанбул (9-12 май).

Ключови думи:

борба, Мими Христова

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?