Медия без
политическа реклама

Магдалена Малеева е новият капитан на женския национален отбор

Дебютът на тенис легендата на поста в "Били Джийн Кинг къп" ще е през април

26 Февр. 2024
Магдалена Малеева има опит като играещ капитан на България за "Фед къп", след като води отбора ни в пет мача в края на състезателната си кариера през 2005 г.
БФТенис
Магдалена Малеева има опит като играещ капитан на България за "Фед къп", след като води отбора ни в пет мача в края на състезателната си кариера през 2005 г.

Магдалена Малеева е новият капитан на женския национален отбор по тенис за "Били Джийн Кинг къп". Най-малката сестра от легендарната фамилия заменя на поста Дора Рангелова, съобщиха от федерацията (БФТ).

Първото предизвикателство за Малеева като треньор на националките е участието на България в I група на Евро-африканската зона от световното отборно първенство. Турнирът ще се проведе в португалския град Оейраш от 8 до 13 април.

Освен нашия тим в надпреварата ще участват съставите на домакина Португалия, Австрия, Гърция, Дания, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Турция, Унгария и Швеция. Отборите ще бъдат разделени с жребий в четири групи.

В състезателната си кариера (1989-2005) Малеева спечели 10 титли на сингъл и 5 на двойки от веригата на WTA и стигна до №4 в световната ранглиста през 1996 г. Тя участва три пъти на олимпийски игри (Барселона `92, Атланта `96 и Атина `04), а като част от националния отбор изигра 44 срещи (26 на сингъл и 18 на двойки) в 27 мача от тогавашния турнир за "Фед къп" (с общо 27 победи и 17 загуби).

След края на активната си кариера Малеева участва в създаването на едноименния тенис клуб в София. Извън спорта тя развива екологочния проект "Горичка", както и производството на био храни.

 

БЛАГОДАРНОСТИ

Смяната на Дора Рангелова идва 17 години след като тя бе назначена на поста през 2007 г. По този повод от БФТ публикуваха благодарствено обръщение към треньорката от Пловдив:

"УС на БФТ благодари на Дора Рангелова и нейния екип за неуморната работа през времето, през което бе капитан на България за "Фед къп" и впоследствие - "Били Джийн Кинг къп". През този период България бе образец за стабилност и постоянство на резултатите си в Евроафриканска зона Група I на турнира. Националният ни отбор бе неизменна част от тази група в продължение на 17 години, въпреки че в периода се извърши неколкократно смяна на поколенията. Под ръководството на Дора Рангелова България се утвърди в първите 40 на ранглистата на турнира, достигайки до №34 в актуалния ѝ вид."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?