Медия без
политическа реклама

Лошо време провали слалома за Световната купа в Банско

11 Февр. 2024
Алберт Попов се спуска по трасето в Банско в I манш от слалома за Световната купа, който беше прекъснат, а впоследствие и отменен.
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов се спуска по трасето в Банско в I манш от слалома за Световната купа, който беше прекъснат, а впоследствие и отменен.

Ужасни атмосферни условия в Банско не позволиха нормалното провеждане на слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини и в крайна сметка той беше отменен. Вторият старт от българския уикенд в сезона за Кристалния глобус при мъжете започна по план в 10:30 ч., въпреки че на пистата "Алберто Томба" вече духаше силен вятър и валеше мокър сняг, което правеше видимостта за състезателите почти нулева.

Все пак по трасето на Бъндеришка поляна успяха да се спуснат 31 от заявилите участие 70 слаломисти. Двама от тях не финишираха, а времената на останалите 29 се разпростряха в разлика от 4 секунди и половина заради прогресивно влошаващите се условия.

Сред стигналите до финала беше и българската звезда Алберт Попов, който стартира с №17 и имаше 22-рото най-добро време при прекъсването - на 3,59 сек. от лидера Клеман Ноел. Спирането дойде точно преди реда на №32 Жан Кранец, а половин час по-късно беше обявено, че решението на организаторите е цялото състезание да бъде прекратено, а постигнатите резултати - анулирани.

"Много силен вятър. Проблемът беше и дъждът. Просто нямаше добра видимост. Не беше достатъчно добре за състезателите да карат в тези условия. Да, прогнозата не е добра за втория манш. Ще има повече вятър, както и значително по-лоши условия - не е лесно да вземеш такова решение", обясни рейс директорът на международната федерация (FIS) Маркус Валднер.

По програма вторият манш трябваше да започне в 13:30 ч., но метеорологичната прогноза е за непрестанни валежи и бурни ветрове в следващите 48 часа. Така своя дебют за Световната купа не успя да направи вторият български национал Калин Златков, който беше регистриран с 68-и стартов номер.

"Много трудно решение, но беше преценено, че с оглед на лошата видимост, както и на прогнозата за следващите часове, състезанието трябва да бъде преустановено - коментира генералният секретар на БФСки Георги Бобев. - Ние сме доволни, защото се положиха много усилия за провеждането на тези стартове. Имахме доста трудности при организацията, но крайният резултат за нас е позитивен. За съжаление, това е спортът във високата планина, в непредсказуеми условия. Спортът е високорисков и трябва да взимаме трудни решения. Надявам се да продължим по този път и да организираме отново големи прояви не само при ските, но и в сноуборда. Понякога се налага да се сблъскваме и с подобно ситуации, но това е част от спорта."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата