Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Ливърпул" повежда клубове в спор за €368 млн. с телевизиите

"Тотнъм" и "Уест Хем" отказват да връщат пари заради пандемията от коронавирус

28 Май 2020
ЕПА/БГНЕС
Телевизиите на Острова искат компенсация за спирането на Висшата лига заради пандемията от коронвирус.

Група от клубове, водени от "Ливърпул", отказва да върне компенсация от 330 млн. паунда (367,5 млн. евро), искана от "Скай" и другите телевизии за спирането на Висшата лига заради пандемията от коронавирус, съобщава "Гардиън". Висшата лига препоръча на клубовете да възстановят парите на телевизиите. В сряда се е провела среща между директорът на тв правата във Висшата лига Пол Молнар и финансовите директори на 20-те клуба в елита.

"Скай" излъчва по 128 мача на сезон, BT Sport предава по 52, а "Амазон" - 20. 50% от парите, които телевизиите дават, се разпределят между всички клубове, 25% зависят от броя на излъчваните мачове, а останалите 25% - от позицията в крайното класиране. Това означава, че клубовете от топ 6 трябва да върнат повече пари - по около 30 млн. паунда, в сравнение с по около 10,75 млн. паунда, които останалите 14 трябва да платят.

Телевизиите искат компенсация, тъй като не са изпълнени клаузи в договора, след като футболът в Англия бе спрян през март заради пандемията от коронавирус. Компаниите посочват като аргумент и това, че дори Висшата лига да бъде подновена, мачовете ще бъдат без фенове и това намалява стойността на продукта. 

"Ливърпул" и още няколко клуба, сред които са "Тотнъм" и "Уест Хем", обаче не са съгласни да плащат компенсации. Според тях липсата на фенове по трибуните ще значи, че повече зрители ще гледат мачовете по телевизията и интересът ще бъде по-голям заради дългата пауза без спорт. Временното вдигане на забраната да се излъчват мачове в 15:00 ч. местно време също ще е от полза за телевизиите. 

Бившият съветник на Висшата лига за телевизионните права Дейвид Коган, който е с основна заслуга за финансовите успехи в периода 1998-2015 г., смята, че клубовете все пак ще трябва да върнат исканата сума на телевизиите.

"Клубовете ще трябва да я платят, каквато и да е и ще има формула, която ще бъде следвана. Рано или късно те ще трябва да дадат парите. Предполагам, че имат застрахова за това", заяви Коган пред "Гардиън".

Според него по-голямото притеснение за клубовете е дали следващият договор за телевизионните права, за който ще има преговори тази година, ще бъде подобен на предишния, който бе за 9 млрд. паунда за 3 г.

"Какъв е капацитетът на Висшата лига да спечели още 9-10 милиарда за три години? Първо - защо телевизии като "Скай" или BT Sport ще искат да харчат 5 млрд. за тези права, когато има много малка конкуренция? Второ - има около 200 телевизии по света, които излъчват мачовете. Ако са повлияни от пандемията, а те са, защо ще вдигат офертите повече, отколкото плащат сега? Ако Висшата лига не може да си осигури повече пари от това, откъде ще успее да намери нови приходи? Продажба на билети? Клубовете вече карат феновете да плащат цяло състояние. Единственият вариант да оцелеят е да намалят разходите си. И огромните пари, които плащат на агенти и на играчите, но по този начин ще повлияят на продукта", коментира още Коган.

Още по темата