Медия без
политическа реклама

Линдзи Вон: Тялото ми е потрошено и крещи "стоп"!

Микаела Шифрин се доближи на една победа от велик рекорд в алпийските ски

04 Февр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Микаела Шифрин се спуска между вратите по трасето над Марибор, за да постигне своята 38-а победа на слалом за Световната купа.

Олимпийската и световна шампионка по ски алпийски дисциплини Линдзи Вон обяви официално, че ще се откаже от ските след две седмици, защото тялото ѝ е потрошено непоправимо и крещи "стоп!". 34-годишната американка, преследваща абсолютния рекорд по победи за Световната купа на Ингемар Стенмарк (82 срещу 86), няма да може да го направи заради струпалите се контузии. Тя ще прекрати спортната си кариера след световното първенство в Оре (Шв, 4-17 февруари).

"След много безсънни нощи се примирих, че не мога да продължавам повече. Ще участвам в спускането и супер-Г на световното и това ще са последните състезания в кариерата ми. Последните две седмици бяха най-предизвикателните и емоционални дни в живота ми. Разкъсвам се между това, което ми казва моето тяло, и това, което моето съзнание и моето сърце знаят, че мога. Тъжната реалност е, че умът и тялото ми не са на едно мнение", заяви тя.

Вон, която има две световни титли в кариерата си, спечели в Пьонгчанг`18 бронзов медал на спускане, когато бе на 33 г., и това я направи най-възрастната алпийска скиорка с олимпийски медал. Тя искаше този сезон да надмине рекорда на Стенмарк, но "контузията в коляното от Лейк Луис през миналия сезон е такава, че не мога да се възстановя напълно".

В Инстаграм Вон написа: "Тялото ми е потрошено непоправимо и не позволява да имам един последен пълен сезон. То крещи "стоп!" и е време да се вслушам. Винаги съм давала всичко от себе си в състезанията и това ми донесе невероятни успехи, но и драматични падания. Никога не съм искала контузиите ми да са център на внимание и затова не казах, че претърпях още една операция миналата пролет (...) Честно, отказването не ме натъжава. Но отказът, без да съм постигнала целта си, винаги ще ме преследва. Но пък, като погледна назад, виждам 82 победи, 20 световни купи, 3 олимпийски медала, 7 медала от световни първенства и мога да кажа, че съм постигнала нещо, което нито една скиорка в историята не е правила. С това ще съм горда винаги."

Още отсега обаче има кандидатка за надминаване на нейните успехи - нейната сънародничка Микаела Шифрин. Само на 23 г. носителката на Световната купа за последните две години е на път да подобри един от най-големите рекорди в алпийските ски (при мъжете и жените) - за победи в рамките на един сезон. През уикенда Шифрин спечели в Марибор (Слвн) гигантския слалом (поделено първо място със словачката Петра Влъхова) и слалома, с което победите й са вече 13, само с 1 под постижението на Врени Шнайдер (Швейц) от сезон 1988/89. 

Шифрин има и 56 първи места в кариерата си, с което е на 3-о място във вечната ранглиста при жените (след Вон с 82 и Анемари Мозер-Прьол (Ав) с 62) и на 5-о сред всички алпийци (пред нея са още Стенмарк и австриецът Марсел Хиршер с 68).

Микаела е убедителен лидер по пътя към трети пореден Голям кристален глобус с 1694 т., срещу 1043 на втората - Влъхова.

Още по темата