Quantcast
Летните контроли стават все по-малко "приятелски" | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Летните контроли стават все по-малко "приятелски"

Мачовете от предсезонната подготовка се комерсиализират, а травмите на футболистите зачестяват
 ЕПА/БГНЕС
Напрежението между футболистите на "Барселона" и "Реал", довело до сбиване по време на мача помежду им в Лас Вегас в края на юли, е доказателство, че подобни срещи вече далеч нямат приятелски или контролен характер.

Предсезонната подготовка на отборите е считана за период, лишен от състезателен характер. От турнирна и статистическа гледна точка това е така. Но анализ на международен екип от специалисти показва, че ситуацията вече се променя.

 

ЗНАЧЕНИЕ

Кондиция

За треньорите паузата преди началото на следващ сезон е времето, в което се полага основата на физическото състояние на отбора. Това не се подлага на съмнение. Но изискванията към отборите заради участието в няколко (приятелски) турнира едновременно, се увеличават, а с това и треньорите увеличават натоварванията през лятото. Което води до различни травми.

 

Тактическа подготовка

Също от фундаментална важност за отборите. Защото през лятото новите попълнения се интегрират, подобряват се и връзките между отделните линии в един тим, изпробват се нови тактики. Или пък в клуба идва нов треньор, за когото това е точното време да приложи идеите си и да си подбере титулярен състав.

 

Финансови приходи

Това е сравнително нов аспект на лятната подготовка. В последните години големите клубове намират нови пазари в Далечния изток, САЩ, Австралия... Това означава нови приходи - продажба на ТВ права за контролите, разширяване на фенската маса, което пък води до по-голяма реализация на футболни артикули.

Само преди 15-ина години, да речем, "Барселона" тренираше през лятото в закътани бази в Австрия и Шотландия. Но от сезон 2010/11 каталунците редовно се подготвят на други континенти. С изключение на две лета, като през 2020 г. това бе продиктувано от пандемията от COVID-19.

 

ПОСЛЕДСТВИЯ

Комерсиализацията срещу футбола

Честите далечни полети, демонстративни мачове, в които по договор трябва да участват и звездите на отборите, все повече пречат на нормалната подготовка. Още един пример с "Барса" - тази година играчите се събраха за първа тренировка на 6 юли, на 13-и играха контрола, а от 20 до 31 юли тимът бе в САЩ, където изигра 4 мача, при това три от тях със сериозни съперници - "Реал", "Ювентус" и местния "Ню Йорк Ред Булс". Това темпо подхожда повече на средата на сезона, когато "Барса" участва в три турнира едновременно.

 

Ръст на травмите

Научното изследване доказва връзката на все по-интензивните подготовки върху състоянието на мускулатурата на играчите. Като следствие от това преди началото на сезона се увеличават травмите на четириглавите бедрени мускули, а след започването на официалните мачове нарастват най-вече разтеженията на аддукторите, прасците и подколенните сухожилия. Категоричният извод е, че за това спомага и наличието на толкова много демонстративни мачове преди официалния старт на сезона.

 

(Не) Приятелски мачове

Можеше ли някой доскоро да си представи, че през лятото ще има контроли като "Манчестър Юн" - "Ливърпул", "Ювентус" - "Реал" или "Реал" - "Барселона". А щом насреща си имаш подобен съперник, темпото е сходно с официалните мачове. Да, в тези летни двубои са разрешени до 11 смени, но влагането от всички е голямо. И това доведе до опасни влизания и сбивания по време на Ел Класико на 24 юли в Лас Вегас, когато "Барса" спечели с 1:0.

 

ИЗВОДИ

- Стремежът към комерсиализация и увеличаване на приходите във футбола ще продължи и в бъдеще. Това е сигурно. Нови спонсори, осигуряване на нови привърженици, продажби на артикули - всичко това води до следващи предсезонни турнета в отдалечени локации, при това планирани с година-две напред. Комерсът побеждава спорта, особено в ситуации, когато някои клубове имат сериозни дългове и се нуждаят неистово от приходи ("Барселона", "Реал").

- Ако тези темпове на предсезонните мачове се запазят, на преден план ще излезе медицинският екип в един клуб. Там трябва да се прецени правилно цикълът за възстановяване на футболистите, равномерното разпределение на натоварването през сезона. И тези детайли може да се окажат ключови за успеха в една кампания, когато конкуренцията е голяма, а силите са доста изравнени.

Още

"Левски" не пусна "Лудогорец" да зимува на върха

01.12.2022

92
ПЪРВА ЛИГА, VI КРЪГ - ОТЛОЖЕН МАЧ (видео репортаж)

01.12.2022

263
КУПА НА БЪЛГАРИЯ: 1/8-ФИНАЛИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

01.12.2022

Обновена

2720