facebook
twitter

Спорт

Испания веднага отстъпи пред МОК за Косово

Правителството на страната прие искането косовските спортисти да се състезават под флага си
373
ЕПА/БГНЕС
Косово е член на МОК от 2014 г. и участва както на летните игри в Рио`16, така и на зимните в Пьонгчанг`18 (на снимката).

Испания обеща да позволи на спортистите и отборите от Косово да се състезават под свой флаг и със своя химн на големи първенства, които се провеждат на испанска територия. Това стана само два дни след като МОК призова световните федерации да не присъждат домакинства на страната.

Испания отказва да признае Косово, затова спортистите от тази държава нямаха право да са под националния си флаг на големи първенства там. Повод за призива на МОК бе световният шампионат по карате в Мадрид, на който косоварите бяха записани като състезатели под егидата на световната федерация (WKF).

Министърът на външните работи на Испания Хосеп Борел е потвърдил пред МОК, че спортистите от Косово вече ще могат да използват националните си символи. "Испанското правителство ще осигури на спортните делегации на Косово съответните визи, както и ще им позволи да използват националните си символи - химна и флага, както е по олимпийския протокол. Това ще позволи на спортистите от Косово да участват при същите условия като състезателите от всички останали 206 национални олимпийски комитета", се казва в общо съобщение на МОК и испанския олимпийски комитет. 

На световното по карате националите на Косово бяха на екипите с абревиатурата на националната си федерация по карате - KKF, но в резултатите бяха записани като представители на "световна карате федерация 5". По-рано тази година на Средиземноморските игри в Тарагона (Исп) Косово трябваше да участва под името "Национален олимпийски комитет на Косово", а флагът на страната бе забранен на церемонията по откриването. Косово е пълноправен член на МОК от 2014 г.

Ключови думи:

МОК
Все още няма коментари

Още

МОК отне олимпийския бокс от AIBA

24.05.2019

121
Аматьорският бокс плаши МОК със съд

07.05.2019

41
Японски гигант ще облича олимпийците ни в Токио `20

Влез или се регистрирай за да коментираш

×